A porckopás rehabilitációja

A porkopás súlyosabb esetben jelentősen korlátozhatja azt, hogy a megszokott módon, korlátozottság nélkül élhessük mindennapjainkat. Érdemes ezért már enyhébb panaszok esetén kezelni a problémát, ám középsúlyos vagy súlyos esetben is van lehetőség arra, hogy ne vagy minél kevésbé nyomja rá bélyegét hétköznapjainkra a betegség.  

A porckopás rehabilitációja

A porckopás rehabilitációjának célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben javuljon a porcok állapota, megszűnjenek a már kialakult anatómiai elváltozások okozta fájdalmak, illetve csökkenjen a mozgáskorlátozottság.

Ennek elérése komplex feladat, amelynek része lehet a gyógyszeres vagy fizioterápiás kezelés vagy súlyos esetben a műtét éppúgy, mint az életmódváltás a rendszeres gyógytornával és mindenekelőtt a testsúlycsökkentéssel! A testsúly normalizálása nagyon fontos, ugyanis a túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások jobban megterhelik az ízületeket. Figyeljen arra, hogy a fogyókúra fokozatos legyen és az ízületeket kímélő mozgásformát válasszon!

Figyelni kell arra is, hogy a mozgáskorlátozott beteg ne szigetelődjön el környezetétől, és megteremtsük számára az egészséges pszicho-szociális környezetet, szükség esetén szakember segítségével.

 

Gyógyszeres kezelés

Három formája ismeretes a gyógyszeres terápiának:

 • A tüneti terápia során elsődleges cél a fájdalomcsillapítás. Emellett fontos az ízületi funkció és életminőség javítása, és a kezeléssel kapcsolatos mellékhatások minimalizálása is.
 • A porckopás folyamatának lassítása. Klinikai vizsgálatok kutatják, hogy milyen hatóanyagok képesek a már kialakult porckopást is lassítani, esetleg megfordítani.
 • Az ún. viszkoszupplementáció során kenőanyagot juttatnak az ízületbe.

 

Fizioterápiás kezelések

Az alkalmazható fizioterápiás kezelések sokfélék, amelyeket az orvos javaslata alapján a kezelőszemélyzet végez. Fizioterápiás kezelések fajtái:

 • elektroterápia,
 • mechanoterápia,
 • thermoterápia,
 • kryoterápia,
 • interferencia kezelés,
 • pulzáló mágneses tér kezelés,
 • lézerkezelés,
 • gyógymasszázs,
 • balneoterápia és iszapkezelés.

 

Fontos a gyógytorna!

Fontos a naponta végzett gyógytorna, akár száraz torna, akár víz alatti torna formájában. A gyógytornász döntése alapján vesz részt a beteg csoportos tornán, vagy kap egyéni gyógytornakezelést. Fontos szempontok a gyógytorna kezelés során az izomnyújthatóság és izomerő növelése, a célzott izomerősítés, a medencekontroll kialakítása és az ágyéki gerinc védelme.

A gyógytornának köszönhetően

 • csökken a fájdalom,
 • nő a tüdő oxigénfelvevő képessége,
 • nő az izomerő,
 • javul a koordináció,
 • javul a járás dinamikája,
 • és javul az életminőség.

 

A műtéti eljárás és a műtét utáni rehabilitáció

Amennyiben a konzervatív eljárások nem segítenek, akkor műtéti megoldásra (pl.: artroszkópia, ízületi protézis műtét) kerülhet sor. A műtéti eljárások segítségével csökkenthető a súlyos mozgáskorlátozottság és a fájdalom.

A műtét jellegétől függ, hogy a betegnek milyen rehabilitációs eljárás javasolt. A fizioterápiás kezelés, a gyógytorna és a gyógyszeres kezelés egyaránt a műtét utáni rehabilitáció részét képezheti.

 

Rehabilitáció térdprotézis műtét után

Súlyosabb esetben a porc szinte teljesen elkopik, ilyenkor bizonyos ízületek cseréjére lehet szükség. A protézis beültetését követően speciális rehabilitáció ajánlott. A sebészi beavatkozás után a műtét napján a beteg általában a megfigyelőbe kerül. Itt az érzéstelenítés hatásának elmúltával speciális gyakorlatokat tanítanak a beteggel. A műtét utáni első napon a beteg visszakerül a saját kórtermébe, ahol légzőtorna mellett (ágyban) ismételten térdtorna gyakorlatot kell végeznie. A műtét utáni második napon a beteg kiülhet az ágy szélére, illetve az ágyból kikelhet. Az óvatos járásgyakorlat és a térdtorna mellett, egy passzív térdmozgató gép felhelyezése is megtörténik. A harmadik naptól a térdmozgató készülék alkalmazása, a korábbi gyakorlatok folytatása és az egyre hosszabb járásgyakorlatok következnek.

 

(írta: Dr. Bálint Anita, lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

2014. 07. 28. 

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

Mikor szükséges a porckopás kezelése?

Az ízületi porckopás lassan előrehaladó, későbbi stádiumaiban fájdalmas betegség, mely kezelés nélkül az érintett ízület teljes tönkremenetelét, használhatatlanságát eredményezi. Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com