A porckopás rehabilitációja

A porkopás súlyosabb esetben jelentősen korlátozhatja azt, hogy a megszokott módon, korlátozottság nélkül élhessük mindennapjainkat. Érdemes ezért már enyhébb panaszok esetén kezelni a problémát, ám középsúlyos vagy súlyos esetben is van lehetőség arra, hogy ne vagy minél kevésbé nyomja rá bélyegét hétköznapjainkra a betegség.  

A porckopás rehabilitációja

A porckopás rehabilitációjának célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben javuljon a porcok állapota, megszűnjenek a már kialakult anatómiai elváltozások okozta fájdalmak, illetve csökkenjen a mozgáskorlátozottság.

Ennek elérése komplex feladat, amelynek része lehet a gyógyszeres vagy fizioterápiás kezelés vagy súlyos esetben a műtét éppúgy, mint az életmódváltás a rendszeres gyógytornával és mindenekelőtt a testsúlycsökkentéssel! A testsúly normalizálása nagyon fontos, ugyanis a túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások jobban megterhelik az ízületeket. Figyeljen arra, hogy a fogyókúra fokozatos legyen és az ízületeket kímélő mozgásformát válasszon!

Figyelni kell arra is, hogy a mozgáskorlátozott beteg ne szigetelődjön el környezetétől, és megteremtsük számára az egészséges pszicho-szociális környezetet, szükség esetén szakember segítségével.

 

Gyógyszeres kezelés

Három formája ismeretes a gyógyszeres terápiának:

 • A tüneti terápia során elsődleges cél a fájdalomcsillapítás. Emellett fontos az ízületi funkció és életminőség javítása, és a kezeléssel kapcsolatos mellékhatások minimalizálása is.
 • A porckopás folyamatának lassítása. Klinikai vizsgálatok kutatják, hogy milyen hatóanyagok képesek a már kialakult porckopást is lassítani, esetleg megfordítani.
 • Az ún. viszkoszupplementáció során kenőanyagot juttatnak az ízületbe.

 

Fizioterápiás kezelések

Az alkalmazható fizioterápiás kezelések sokfélék, amelyeket az orvos javaslata alapján a kezelőszemélyzet végez. Fizioterápiás kezelések fajtái:

 • elektroterápia,
 • mechanoterápia,
 • thermoterápia,
 • kryoterápia,
 • interferencia kezelés,
 • pulzáló mágneses tér kezelés,
 • lézerkezelés,
 • gyógymasszázs,
 • balneoterápia és iszapkezelés.

 

Fontos a gyógytorna!

Fontos a naponta végzett gyógytorna, akár száraz torna, akár víz alatti torna formájában. A gyógytornász döntése alapján vesz részt a beteg csoportos tornán, vagy kap egyéni gyógytornakezelést. Fontos szempontok a gyógytorna kezelés során az izomnyújthatóság és izomerő növelése, a célzott izomerősítés, a medencekontroll kialakítása és az ágyéki gerinc védelme.

A gyógytornának köszönhetően

 • csökken a fájdalom,
 • nő a tüdő oxigénfelvevő képessége,
 • nő az izomerő,
 • javul a koordináció,
 • javul a járás dinamikája,
 • és javul az életminőség.

 

A műtéti eljárás és a műtét utáni rehabilitáció

Amennyiben a konzervatív eljárások nem segítenek, akkor műtéti megoldásra (pl.: artroszkópia, ízületi protézis műtét) kerülhet sor. A műtéti eljárások segítségével csökkenthető a súlyos mozgáskorlátozottság és a fájdalom.

A műtét jellegétől függ, hogy a betegnek milyen rehabilitációs eljárás javasolt. A fizioterápiás kezelés, a gyógytorna és a gyógyszeres kezelés egyaránt a műtét utáni rehabilitáció részét képezheti.

 

Rehabilitáció térdprotézis műtét után

Súlyosabb esetben a porc szinte teljesen elkopik, ilyenkor bizonyos ízületek cseréjére lehet szükség. A protézis beültetését követően speciális rehabilitáció ajánlott. A sebészi beavatkozás után a műtét napján a beteg általában a megfigyelőbe kerül. Itt az érzéstelenítés hatásának elmúltával speciális gyakorlatokat tanítanak a beteggel. A műtét utáni első napon a beteg visszakerül a saját kórtermébe, ahol légzőtorna mellett (ágyban) ismételten térdtorna gyakorlatot kell végeznie. A műtét utáni második napon a beteg kiülhet az ágy szélére, illetve az ágyból kikelhet. Az óvatos járásgyakorlat és a térdtorna mellett, egy passzív térdmozgató gép felhelyezése is megtörténik. A harmadik naptól a térdmozgató készülék alkalmazása, a korábbi gyakorlatok folytatása és az egyre hosszabb járásgyakorlatok következnek.

 

(írta: Dr. Bálint Anita, lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

2014. 07. 28. 

« Vissza a kezdőlapra

DONA 45 év felettieknek

A térdízületi porckopás kezdeti, panaszmentes, illetve enyhébb panaszokkal járó stádiuma évekig, esetleg évtizedekig is eltarthat, ezért kézenfekvő, hogy már az enyhébb panaszok megjelenésekor érdemes a porckopást kezelni. Ilyenkor a röntgenfelvételeken általában még nem látható semmilyen, porckopásra utaló jel, mert ezek többnyire később alakulnak ki. A Dona szedése már az első panaszok megjelenése után hasznos lehet. Az alábbiakból megtudhatja, a készítmény hogyan nyújt hatékony védelmet ízületeinek. 

Olvasson tovább...

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.