Térdízületi porckopás

A térdízületi porckopás a csontot borító porc olyan betegsége, ahol a porcot felépítő és lebontó folyamatok eltolódnak a porcbontás irányába. Az így kialakuló betegség részben a porcvesztés, részben a porcvesztés során aktiválódó javító folyamatok következménye. 

Térdízületi porckopás

A térdízületet alkotó csontok ízfelszínét borító porc integritása megbomlik, mely végső stádiumában elvezet a porcfelszín fokozatos pusztulásához és porcfosztott, deformált csontfelszín alakul ki. Rendszerint érintetté válik az ízületi tok, az ízületi belhártya, az oldal- és keresztszalagok, valamint az izomzat is.

 

Maga a betegség lefolyása során folyamatosan halad előre, amit hosszabb-rövidebb időszakokként gyulladásos fellángolások tovább súlyosbítanak. A porckopás gyakorisága a felnőtt lakosság körében 15-20 százalék, mely az életkor előrehaladtával ugrásszerűen nő. Az elsődleges térdízületi porckopás kóreredete tisztázatlan, kialakulásának időpontja genetikailag is befolyásolt.

 

Legújabban azt feltételezik, hogy több ok együttesen hozza létre az ízület károsodását. A rizikófaktorok közül jelentős szereppel bírhat trauma elszenvedése, az ismétlődő stresszhatások, a túlterhelés, valamint az elhízás. Emellett kialakulását segítheti a magasabb életkor, genetikai faktorok, női nem, fejlődési rendellenességek, gyulladásos kórképek, metabolikus okok, belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos és autoimmun betegségek is. Átlagban az elsődleges porckopás teszi ki az összes műtétileg kezelt artrózisok 65-75 százalékát, míg a többi másodlagos porckopás, amely leggyakrabban egyéb betegségek következménye.

 

Tünetek

 

A porckopás jellemző tünete az indítási fájdalom, mely azt jelenti, hogy hosszabb pihenést követően nehéz elindulni, merev az ízület, nehéz pár lépés megtétele is. Az ízület a bejáródását követően csak hosszabb járás, tartós használat után fájdul meg ismét. A klinikai képre jellemző a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, majd az ízületi instabilitás kialakulása.

 

Kezelési lehetőségek

 

A porckopás kezelésénél egyaránt fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás, az ízület funkció és az életminőség javítása, valamint a kezeléssel kapcsolatos mellékhatások minimalizálása.

 

A gyógyszeres kezelésnél a tüneti terápia (lokális készítmények, gyulladásgátlók, fájdalomcsillapítók), a porckopás folyamatát lassító kezelés (porcpótló készítmények), valamint a viszkoszupplementáció (ízületbe adott szerek, ún. „kenőanyagok”) ismert. Tanácsos már a porckopás első jeleire is figyelni, és porcvédő készítményekkel megóvni az ízületi porcokat.

 

A nem gyógyszeres kezelés magába foglalja a beteg pszicho-szociális kezelését (betegoktatás, életmód és étrendi változtatás, pszichés segítség és betegklubok ajánlása), testsúlycsökkentést, segédeszközök alkalmazását, fizikoterápiás eljárásokat és a gyógytornakezelést.

 

A sebészi kezelés indikációit képezik a konzervatív kezelésre nem reagáló artrózis, a súlyos fájdalom és mozgáskorlátozottság, valamint a másodlagos artózishoz vezető okok.

(Dr. Bálint Anita)

2014. 01. 13.

« Vissza a kezdőlapra

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Olvasson tovább...

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com