Térdízületi porckopás

A térdízületi porckopás a csontot borító porc olyan betegsége, ahol a porcot felépítő és lebontó folyamatok eltolódnak a porcbontás irányába. Az így kialakuló betegség részben a porcvesztés, részben a porcvesztés során aktiválódó javító folyamatok következménye. 

Térdízületi porckopás

A térdízületet alkotó csontok ízfelszínét borító porc integritása megbomlik, mely végső stádiumában elvezet a porcfelszín fokozatos pusztulásához és porcfosztott, deformált csontfelszín alakul ki. Rendszerint érintetté válik az ízületi tok, az ízületi belhártya, az oldal- és keresztszalagok, valamint az izomzat is.

 

Maga a betegség lefolyása során folyamatosan halad előre, amit hosszabb-rövidebb időszakokként gyulladásos fellángolások tovább súlyosbítanak. A porckopás gyakorisága a felnőtt lakosság körében 15-20 százalék, mely az életkor előrehaladtával ugrásszerűen nő. Az elsődleges térdízületi porckopás kóreredete tisztázatlan, kialakulásának időpontja genetikailag is befolyásolt.

 

Legújabban azt feltételezik, hogy több ok együttesen hozza létre az ízület károsodását. A rizikófaktorok közül jelentős szereppel bírhat trauma elszenvedése, az ismétlődő stresszhatások, a túlterhelés, valamint az elhízás. Emellett kialakulását segítheti a magasabb életkor, genetikai faktorok, női nem, fejlődési rendellenességek, gyulladásos kórképek, metabolikus okok, belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos és autoimmun betegségek is. Átlagban az elsődleges porckopás teszi ki az összes műtétileg kezelt artrózisok 65-75 százalékát, míg a többi másodlagos porckopás, amely leggyakrabban egyéb betegségek következménye.

 

Tünetek

 

A porckopás jellemző tünete az indítási fájdalom, mely azt jelenti, hogy hosszabb pihenést követően nehéz elindulni, merev az ízület, nehéz pár lépés megtétele is. Az ízület a bejáródását követően csak hosszabb járás, tartós használat után fájdul meg ismét. A klinikai képre jellemző a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, majd az ízületi instabilitás kialakulása.

 

Kezelési lehetőségek

 

A porckopás kezelésénél egyaránt fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás, az ízület funkció és az életminőség javítása, valamint a kezeléssel kapcsolatos mellékhatások minimalizálása.

 

A gyógyszeres kezelésnél a tüneti terápia (lokális készítmények, gyulladásgátlók, fájdalomcsillapítók), a porckopás folyamatát lassító kezelés (porcpótló készítmények), valamint a viszkoszupplementáció (ízületbe adott szerek, ún. „kenőanyagok”) ismert. Tanácsos már a porckopás első jeleire is figyelni, és porcvédő készítményekkel megóvni az ízületi porcokat.

 

A nem gyógyszeres kezelés magába foglalja a beteg pszicho-szociális kezelését (betegoktatás, életmód és étrendi változtatás, pszichés segítség és betegklubok ajánlása), testsúlycsökkentést, segédeszközök alkalmazását, fizikoterápiás eljárásokat és a gyógytornakezelést.

 

A sebészi kezelés indikációit képezik a konzervatív kezelésre nem reagáló artrózis, a súlyos fájdalom és mozgáskorlátozottság, valamint a másodlagos artózishoz vezető okok.

(Dr. Bálint Anita)

2014. 01. 13.

« Vissza a kezdőlapra

Mi a különbség az ízületi gyulladás és a porckopás között?

Az ízületi gyulladás (arthritis) és az ízületi porckopás (artrózis) az ízületek két különböző betegsége. A tünetek alapján sokszor nem könnyű elsőre megkülönböztetni egymástól a két betegséget. A tünetek hasonlósága ellenére a porckopás és az ízületi gyulladás oka eltérő.

Olvasson tovább...

Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás lassú, de az idő múlásával egyre gyorsuló folyamat, melyen csak addig lehet változtatni, amíg még ízületi porc létezik. Könnyen belátható, hogy a porckopás kezelése legkönnyebben a kezdeti stádiumokban valósítható meg. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Az alábbiakból megtudhatja.      

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.