Táplálkozási tanácsok a porcok védelmében

Ízületeink károsodása már-már népbetegségnek számít: elsődleges formája „tarol” az időskorúak körében, némi túlzással szinte nincs olyan közöttük, akinek ne fájna rendszeresen egyik vagy másik ízülete.

Táplálkozási tanácsok a porcok védelmében

A legfontosabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket az újfajta terheléshez, még akkor is, ha télen sem mondtunk le a sportról. Az edzőtermi edzés egészen más felkészültséget igényel, mint a szabadtéri. A cél, hogy egyre nagyobb terheléshez szoktassuk a szív- és érrendszert, a tüdőt, az izomzatot, az ín-, a szalag- és ízületi rendszert.

 

Minden edzés közben a szervezet stresszhatásnak van kitéve, amelyhez fokozatosan alkalmazkodnia kell, hogy javuljon a teljesítménye. Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés, és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra ezen folyamatok megfordításához. Ezért fontos, hogy terhelés után 1-2 napot pihenjünk, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak.

 

Bemelegítés és levezetés is szükséges!

Futóedzések előtt azért is van szükség a bemelegítésre, hogy a sérülések esélyét is csökkentsük. Bemelegítésnek választhatunk lendületes gyaloglást, majd lassú kocogást. Használhatunk bemelegítő krémeket is. Ezekkel serkentjük a szívműködést és vérkeringést, szaporább lesz a légzés, emelkedik az izomhőmérséklet, és a hajszálerek is a kívánatos mértékben kitágulnak. Edzés után a nyújtás ugyanilyen elengedhetetlen, ami lazítja az izomzatot, és szintén csökkenti a sérülésveszélyt.

 

Kíméletesen bánjunk a térddel!

A térdfájdalom hátterében legtöbb esetben porckopás áll, ami már fiatalon is jelentkezhet, ha térdízületeinket folyamatos és erős terhelésnek tesszük ki intenzív sporttal. A térd legnagyobb ellensége a futás, amikor óriási teher nehezedik a dinamikus mozgásért felelős ízületekre. Legjobban a betonon futás terheli meg a térdízületeket, főleg, ha túlsúly is fennáll. Ezért porckopás esetén ajánlatos olyan sportot választani, amely nem terheli az ízületi porcot, szalagokat, ugyanakkor erősíti a térd körüli izmokat.

 

Ez lehet úszás, viszont ezen belül a mellúszás nem javasolt, hiszen „megcsavarja” a térdízületen belüli szalagokat. A térdfájósoknak a biciklizéssel és az ugrálással járó edzésekkel is vigyáznia kell, ellenben a tai csit, a mediballt, a jógát és pilatest bátran választhatják.

 

Figyeljünk a cipőre is

Amennyiben térdfájdalmak gyötrik, és már kopás is kialakult, az sem mindegy, hogy milyen cipőben vág neki az edzésnek. A nem megfelelő cipő ugyanis felgyorsíthatja a kopás folyamatát, és a sérülés veszélye is nagyobb. Ortopéd vizsgálattal megállapítható, hogy a sarok kifele, vagy befele dől-e, ennek megfelelően pedig más és más cipőre van szükség. Amatőr sportolók esetében elég lehet egy talpbetéttel kiegyensúlyozni a hibákat, ám versenyen semmiképp nem jó, hiszen az elmozdulhat. De akármilyen célból is futunk, 1000 kilométerenként cseréljük ki a futócipőt, addigra ugyanis olyannyira elkopik a talpa, hogy a talajból érkező rezgéseket már nem tudja elnyelni. A sok apró ütődéstől viszont talpi-, sarok- és térdfájdalmakra lehet számítani.

(Dr. Lesznyák Judit)

2013. 11. 28.

« Vissza a kezdőlapra

Porckopás a vállban

A váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé (mint a térd vagy a csípő), ezért lényegesen ritkábban fordul elő a vállízület kopása, mint a nagyobb ízületekben. Leggyakrabban reggeli vállfájdalom, terhelési fájdalom, és a váll mozgathatóságának beszűkülése esetén gondolhatunk a vállízület porckopására.

Olvasson tovább...

A porckopásos térd gyógytornája

Porckárosodást - a porckopás súlyosbodását vagy egyéb porcsérülést - okozhat, ha a térdízület tartósan nyugalomban van, azonban megfelelő gyógytornával – és tápanyagellátással - sokat tehet az egészséges térdízületekért. 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com