Mitől kattognak az ízületek?

Az ízületek kattogása idősebb és fiatalabb korosztályban egyaránt előfordulhat. Nincs okunk aggodalomra, ha mindez fájdalommentesen történik, ám ha az ízületek ropogása mellett egyéb tünetet is tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulni panaszaival. Mi állhat a kattogás háttérben?

A mindennapi életben gyakran felmerülő kérdés, hogy káros-e az ízületek ropogása. A válasz nem egyértelmű, hiszen attól függ, mi áll a kattogás hátterében.  Ha csak ritkán tapasztaljuk a kellemetlen hangzású tünetet és ezen kívül egyéb panaszunk nincs, akkor ártalmatlan jelenséggel van dolgunk, ha azonban a ropogó hang mindennapos, illetve egyéb panasz (pl. ízületi fájdalom, duzzanat, szúró érzés) is társul hozzá, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Mi okozza a kellemetlen hangzást?

A kattogást legtöbbször az ízületek lazasága vagy merevsége, az ízületekben lévő kevés ízületi folyadék, súlyosabb esetben pedig az ízületek kopása okozhatja.

5 betegség a kattogás hátterében

Porckopás (artrózis): A porckopás lassan kialakuló elváltozás, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik. Általában az idősebb korosztálynál jelentkezik, de olykor hosszan tartó fizikai terhelés (pl. élsport) vagy egyéb betegségek hatására fiatalabb korban is kialakulhat. A tünetek kezdetben enyhék, sőt a beteg akár panaszmentes is lehet. Később ízületi fájdalom, ízületi merevség, kattogás és duzzanat jelentkezhet, de súlyosabb esetben mozgáskorlátozottság is előfordulhat.

Ízületi gyulladás (arthritis): Az ízületi gyulladást leggyakrabban baktériumok és vírusok okozzák, de akkor is kialakulhat, ha nincs kórokozó a háttérben. Az ízületre jellemző a kattogás és a mozgáskorlátozottság, emellett az érintett felület ilyenkor fájdalmas és duzzadt is lehet.

Porclágyulás: A porc szerkezetének ez a fajta elváltozása általában fiatal lányoknál jelentkezik. A fájdalom legtöbbször fokozatosan alakul ki, és fizikai aktivitás közben (pl. lépcsőzéskor), hosszan tartó ülés utáni felállás, illetve fokozott terhelés esetén kattogó hangot hallhatunk. 

Állkapocs-ízületi diszfunkció: Az állkapocs-ízület diszfunkciója esetén a rágóízületben lévő porckorong nem követi az állkapocs-ízület mozgását, hanem valamilyen irányba elmozdul, s ha a száj más pozícióba kerül (pl. a beteg kinyitja a száját) hangos kattanás kíséretében visszaugrik a helyére. Kisebb hangot hallhatunk, ha a porckorong kiugrik a helyéről.

Pattanó ujj: A betegség a kézujj hajlító inának olyan krónikus gyulladása, mely az inat és az őt körbevevő területet érinti. Az érintett ujj mozgatása, hajlítása-nyújtása fájdalommal jár, emellett pattanás észlelhető az ujj tövében. Súlyosabb esetben az ujj hajlított vagy kinyújtott helyzetben úgymond “beakad”, csak a másik kéz segítségével pattintható vissza, sőt néha így sem. Az elakadás megszüntethető konzervatív kezeléssel vagy műtéti eljárással.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

« Vissza a kezdőlapra

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A porckopás kezelésére többféle készítményt is ajánlanak, ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik szer mire való, és pontosan mit várhatunk el tőlük. Téves ajánlások miatt sokszor olyan étrend-kiegészítőről hihetjük azt, hogy alkalmas a kezelésre, amelynek ténylegesen nem tulajdonítható megelőző vagy gyógyító hatás.

Olvasson tovább...

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com