Folyadék fogyasztás és a porcok védelme

Az ízületi porckopás sokak előtt jól ismert fogalom. A problémát ismeri a derékfájósok egy része, a csípőprotézisre várók, és nem egy, korábban élsportolóként ismertté vált személy is küzd a porckopás következményeivel.

Folyadék fogyasztás és a porcok védelme

Elsődleges és másodlagos porckopás

 

Ma már tudjuk, hogy a porckopás lehet elsődleges és másodlagos. Míg az előbbi esetén nincs igazából semmilyen kimutatható előzmény, inkább csak az ízesülő csontvégeket alkotó porcszövet életkor előrehaladtával bekövetkező elváltozásáról van szó, addig a másodlagos forma esetén mindig jelen van valamilyen kóros folyamat. Ez lehet egy korábbi túlerőltetés, ízületi gyulladás, sérülés, sőt bizonyos egyéb megbetegedések talaján is gyakrabban jöhet létre másodlagos porckopás.

 

A klinikai kép azonban mindkét forma esetén megegyezik: a csontfelszínt borító porcszövet veszít rugalmasságából, előbb-utóbb felrostozódik, előrehaladott állapotban meszesedés is bekövetkezhet, sőt idővel a porc akár teljesen el is tűnhet a csontfelszínről. Ez persze jelentős fájdalommal, ízületi mozgáskorlátozottsággal és ízületi merevséggel is társul.

 

Mi jellemzi a porcszövetet?

 

A porcszövet maga egy, a csontnál jóval rugalmasabb, nagyobb folyadéktartalmú sima szövet, amely biztosítja a csontvégek egymáson való elcsúszását, fordulását, azaz az ízület akadálytalan működését. Táplálása egyrészt az ízület üregét kitöltő ún. ízületi folyadékból, másrészt pedig az alatta elhelyezkedő csontszövet felől történik. Ha ez a tápanyagáramlás valamilyen ok folytán károsodik (pl. a csontból kifutó kiserek betegsége, szűkülete miatt), a porcszövet elhalhat.

 

Hasonló módon, ha csökken a folyadéktartalma, azzal együtt a porc vastagsága is csökken, a porc mintegy összenyomódik, és szövete lassan, de biztosan károsodni kezd. Ha csak átmeneti és kismértékű ez a folyadékvesztés, az pihentetéssel, és megfelelő mennyiségű folyadék pótlásával még korrigálható. Tartós szomjazás azonban (a szervezetet érintő egyéb számos, ártalmas hatásán túl) erősen megviselheti főként a nagy terhet viselő ízületekben (csípő, térd, boka) fellelhető porcszövetet.

 

Ízületeink védelme és a folyadékfogyasztás

 

Éppen ezért, ízületeink védelme érdekében (is) elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ennek mennyisége felnőttkorban kb. napi 30-35 ml/kg (átlagosan napi mintegy 2 liter), kisgyermekeknél 40-50, csecsemőknél 90-110 ml/kg. Természetesen ezt számos tényező (pl. életmód, sport, nem) befolyásolja. A folyadék egy részét ital (víz) formájában, más részét pedig egyéb táplálékkal juttatjuk be szervezetünkbe.

 

A porcszövet folyadéktartalmának változékonyságát mutatja az az érdekes jelenség, hogy reggel, ébredés után akár 2 cm-rel is magasabbak lehetünk, mint este: járkálásunk során a csigolyák közti porckorongokból kipréselődő folyadék miatt azok magassága csökken. Mindez persze éjszakai pihenésünk alatt korrigálódik.

Az évek múlásával a porcszövetek folyadéktartalma „élettanilag” is csökken, ez azonban sajnos már egy kevésbé visszafordítható folyamat.

(Dr. Magyar Zsuzsanna, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 11. 28.

« Vissza a kezdőlapra

Dona sportolóknak

A sportolók számára különösen fontos az ízületek megfelelő védelme. A folyamatos terhelés és a sorozatos mikrotraumák könnyen károsíthatják a térdek porcborítását. A glükózamin-szulfátot tartalmazó Dona hatékonyan segít a sportolás okozta, ízületi megterhelést követő porckopás negatív hatásain.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com