Dona sportolóknak

A sportolók számára különösen fontos az ízületek megfelelő védelme. A folyamatos terhelés és a sorozatos mikrotraumák könnyen károsíthatják a térdek porcborítását. A glükózamin-szulfátot tartalmazó Dona hatékonyan segít a sportolás okozta, ízületi megterhelést követő porckopás negatív hatásain.

 

Az ízületi porckopást (artrózist) eredete vagy kiváltó oka alapján két nagy csoportba osztjuk: elsődleges és másodlagos porckopás. Az elsődleges porckopás igazi oka ismeretlen, ezért természetes jelenségnek tartjuk, mely az öregedési folyamat része.

Az emberi szervezet több mint fele víz. A víztartalom a 30. életévtől kezdve fokozatosan csökken. Így van ez az ízületi porc esetében is, nagyon lassan, de biztosan az ízületi porc is elveszíti víztartalmának egy részét. Ez azért van, mert az ízületekben található makromolekulák lassan bomlani kezdenek, és nem képesek már az eredeti víztartalmat tovább megkötni. A víztartalmából vesztő ízületi porc ellenálló-képessége az ütődésekkel szemben csökken, ezért egyre nagyobb a lehetősége annak, hogy az addigi megszokott terhelés porcsérülést okozzon.

A másodlagos porckopás okai egyes általános, az egész szervezetet érintő megbetegedéseken kívül alapvetően az ízületet ért traumák. Ezek lehetnek szalagsérülések, az ízületi tok sérülései, térd esetében gyakran keresztszalag- vagy oldalszalag-sérülés, esetleg ízületbe hatoló csonttörés. Okként szolgálhatnak még az egyes végtagok tengelyhibái, különböző terhelési hibák, rossz izomegyensúly, helytelen mozgásformák. Mindezen okok kiválthatják az ízületek másodlagos, korai porckopását.

Hogyan fokozhatjuk ízületeink védelmét?

A már sérült ízületek védelmére, illetve a sérülés veszélyének fokozottan kitett ízületekre különösen figyelni kell! Annak, aki rendszeresen sportol, oda kell figyelnie arra, hogy az ismétlődő mikrotraumák ne tehessék tönkre teherviselő ízületeinek porcborítását.

Ha valakinek például lúdtalpa van, vagy kifelé ill. befelé fordult a térde, és futással járó sportot űz, síel, vagy a térd nagyobb igénybevételével járó sporttevékenységet végez, nagyobb a valószínűsége, hogy a térdei sérülnek, és korai porckopás áldozatai lesz. 

Az ízületi porc kopása lassan, fokozatosan történik. A folyamat során eleinte a porcsejtek igyekeznek a sérült sejtközötti állományt kijavítani, fokozzák a sejtközötti állomány, az úgynevezett proteoglikánok és glükózaminoglikánok termelését. Ezen molekulák megkötik a vizet, ezáltal fokozzák a porc víztartalmát és rugalmasságát. Vizsgálatok szerint a Dona serkenti a porcsejtek ilyen működését, emellett a glükózamin-szulfát az említett glükózaminoglikánok építőeleme is.

Milyen esetekben javasolt a Dona szedése?

A Dona szedése javasolt olyan esetekben, amikor a sportoló edzés után mély, furcsa fájdalmat érez a térdében, esetleg megerőltetőbb edzés után estére kissé megfájdul a térde – ez a kezdődő porckopásra utalhat.

A Dona javasolt térdsérülést követően kialakult artrózis tüneteinek kezelésére is. Kisebb balesetek, pl. elesés közben a térd rándulása, húzódása az ízület belsejében apró sérülést eredményez. Néhány napos pihenés, nyugalom után a térd általában megnyugszik, és folytatható a sportaktivitás, a sérülést észre sem vesszük, de az ismétlődő hasonló sérülések előbb-utóbb másodlagos porckopás kialakulásához vezetnek. Célszerű ilyenkor már az első tünetek megjelenése esetén elkezdeni a Dona szedését.

A nagyobb sérülések általában komolyan károsíthatják az ízületet, ilyenkor műtétre is sor kerülhet (pl. keresztszalag-pótlás). Műtét után kiemelt figyelmet kell fordítani az ízület további védelmére. A Dona szedése enyhítheti a kialakult másodlagos porckopás tüneteit.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 19.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopásos térd gyógytornája

Porckárosodást - a porckopás súlyosbodását vagy egyéb porcsérülést - okozhat, ha a térdízület tartósan nyugalomban van, azonban megfelelő gyógytornával – és tápanyagellátással - sokat tehet az egészséges térdízületekért. 

Olvasson tovább...

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com