DONA 45 év felettieknek

A térdízületi porckopás kezdeti, panaszmentes, illetve enyhébb panaszokkal járó stádiuma évekig, esetleg évtizedekig is eltarthat, ezért kézenfekvő, hogy már az enyhébb panaszok megjelenésekor érdemes a porckopást kezelni. Ilyenkor a röntgenfelvételeken általában még nem látható semmilyen, porckopásra utaló jel, mert ezek többnyire később alakulnak ki. A Dona szedése már az első panaszok megjelenése után hasznos lehet. Az alábbiakból megtudhatja, a készítmény hogyan nyújt hatékony védelmet ízületeinek. 

 

Az életkor előrehaladtával szervezetünk lassan-lassan kopni kezd, szöveteink elhasználódnak, és fokozatosan egyre kisebb a regenerációs képességük. Az olyan szövetek esetében, amelyeknél a szervezet regenerációs képessége eleve alacsony, különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a szóban forgó szövet épségét megőrizzük.

Kiket érinthet a porckopás?

Az emberi porcszövet is azok közé a szövetek közé tartozik, melyek regenerációs képessége gyenge. Az ízületi porc kopása már a harmincadik életév után megkezdődik, és nagyon lassan halad előre. Nagyon sok panaszos és panaszmentes ember térdízületi röntgen leleteit átnézve azt találták, hogy 65 éves kor felett az emberek 80-90 százalékának van ízületi porckopása. Ez azt jelenti, hogy a porckopás szinte minden embert érint!

Az 50 év felettiek körében a nők gyakrabban érintettek porckopás szempontjából, mint a férfiak. Általában az elsődleges porckopás 50 éves kor körül okoz először panaszokat.

A porckopás kezdeti stádiuma

A porckopás kezdeti stádiumában az ízületi porc állománya kicsit felpuhul, benne mikrosérülések jelennek meg, melyeket a porcsejtek igyekeznek „befoltozni”, fokozottan termelve a porc sejtközötti állományát alkotó anyagokat, köztük a nagy vízmegkötő képességű proteoglikánokat. A porcsejteknek ezt az aktivitását lehet fokozni glükózamin-szulfát bevitelével.

A glükózamin-szulfát (pl. Dona) a bélből felszívódik, és az ízületekben felhalmozódva serkenti a porcsejtek működését. A Dona e jótékony hatását kihasználhatjuk már akkor is, amikor a térdízületi porckopás még nem okoz komoly panaszokat.

Kiknek ajánlott a Dona szedése?

A Dona szedése a térdízületi porckopás szempontjából fokozott rizikójú emberek részére már az 50. életév előtt javasolt, az első enyhébb panaszok megjelenésétől kezdődően. Ha családjában sok a porckopásos beteg, ha túlsúlyos (a térd kopását jelentősen befolyásolja a testsúly), ha nagyobb terhelés után jelentkező ízületi fájdalmai vannak, ha fiatalabb korában volt ízületi sérülése, vagy lúdtalpa, X-lába van, javasolt lehet a készítmény szedése.

Amennyiben térdén sérülés nélkül alakult ki porckopás, számíthat rá, hogy a másik oldalon is jelentkezni fog, vagy esetleg más ízületét is megtámadja. A Dona hatékony segítséget nyújt a jelentkező panaszokkal szemben.

Mit tehetünk tehát ízületeink egészségéért?

  • Figyeljünk a térdízületi porckopás rizikófaktoraira.
  • Korai stádiumban kezdjünk Donát szedni.
  • Tartsuk fönn ízületeink mozgáskészségét, tornáztassuk őket.
  • Csökkentsük a testsúlyfölösleget.
  • Igyekezzünk végtagjaink helyes terhelését megtanulni, hogy a túlterhelést elkerülhessük.
  • Mozogjunk minél többet fittségünk megőrzése érdekében.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 19.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

Hogyan alkalmazza a Dona gyógyszercsaládot?

A Dona termékek többféle kiszerelésben érhetők el. A Dona szedése a kiszereléstől függ. Az adagolás az alábbiaknak megfelelően ajánlott…  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.