DONA 45 év felettieknek

A térdízületi porckopás kezdeti, panaszmentes, illetve enyhébb panaszokkal járó stádiuma évekig, esetleg évtizedekig is eltarthat, ezért kézenfekvő, hogy már az enyhébb panaszok megjelenésekor érdemes a porckopást kezelni. Ilyenkor a röntgenfelvételeken általában még nem látható semmilyen, porckopásra utaló jel, mert ezek többnyire később alakulnak ki. A Dona szedése már az első panaszok megjelenése után hasznos lehet. Az alábbiakból megtudhatja, a készítmény hogyan nyújt hatékony védelmet ízületeinek. 

 

Az életkor előrehaladtával szervezetünk lassan-lassan kopni kezd, szöveteink elhasználódnak, és fokozatosan egyre kisebb a regenerációs képességük. Az olyan szövetek esetében, amelyeknél a szervezet regenerációs képessége eleve alacsony, különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a szóban forgó szövet épségét megőrizzük.

Kiket érinthet a porckopás?

Az emberi porcszövet is azok közé a szövetek közé tartozik, melyek regenerációs képessége gyenge. Az ízületi porc kopása már a harmincadik életév után megkezdődik, és nagyon lassan halad előre. Nagyon sok panaszos és panaszmentes ember térdízületi röntgen leleteit átnézve azt találták, hogy 65 éves kor felett az emberek 80-90 százalékának van ízületi porckopása. Ez azt jelenti, hogy a porckopás szinte minden embert érint!

Az 50 év felettiek körében a nők gyakrabban érintettek porckopás szempontjából, mint a férfiak. Általában az elsődleges porckopás 50 éves kor körül okoz először panaszokat.

A porckopás kezdeti stádiuma

A porckopás kezdeti stádiumában az ízületi porc állománya kicsit felpuhul, benne mikrosérülések jelennek meg, melyeket a porcsejtek igyekeznek „befoltozni”, fokozottan termelve a porc sejtközötti állományát alkotó anyagokat, köztük a nagy vízmegkötő képességű proteoglikánokat. A porcsejteknek ezt az aktivitását lehet fokozni glükózamin-szulfát bevitelével.

A glükózamin-szulfát (pl. Dona) a bélből felszívódik, és az ízületekben felhalmozódva serkenti a porcsejtek működését. A Dona e jótékony hatását kihasználhatjuk már akkor is, amikor a térdízületi porckopás még nem okoz komoly panaszokat.

Kiknek ajánlott a Dona szedése?

A Dona szedése a térdízületi porckopás szempontjából fokozott rizikójú emberek részére már az 50. életév előtt javasolt, az első enyhébb panaszok megjelenésétől kezdődően. Ha családjában sok a porckopásos beteg, ha túlsúlyos (a térd kopását jelentősen befolyásolja a testsúly), ha nagyobb terhelés után jelentkező ízületi fájdalmai vannak, ha fiatalabb korában volt ízületi sérülése, vagy lúdtalpa, X-lába van, javasolt lehet a készítmény szedése.

Amennyiben térdén sérülés nélkül alakult ki porckopás, számíthat rá, hogy a másik oldalon is jelentkezni fog, vagy esetleg más ízületét is megtámadja. A Dona hatékony segítséget nyújt a jelentkező panaszokkal szemben.

Mit tehetünk tehát ízületeink egészségéért?

  • Figyeljünk a térdízületi porckopás rizikófaktoraira.
  • Korai stádiumban kezdjünk Donát szedni.
  • Tartsuk fönn ízületeink mozgáskészségét, tornáztassuk őket.
  • Csökkentsük a testsúlyfölösleget.
  • Igyekezzünk végtagjaink helyes terhelését megtanulni, hogy a túlterhelést elkerülhessük.
  • Mozogjunk minél többet fittségünk megőrzése érdekében.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 19.

« Vissza a kezdőlapra

Folyadékfogyasztás és a porcok védelme

Az ízületi porckopás sokak előtt jól ismert fogalom. A problémát ismeri a derékfájósok egy része, a csípőprotézisre várók, és nem egy, korábban élsportolóként ismertté vált személy is küzd a porckopás következményeivel.

Olvasson tovább...

Mikor szükséges a porckopás kezelése?

Az ízületi porckopás lassan előrehaladó, későbbi stádiumaiban fájdalmas betegség, mely kezelés nélkül az érintett ízület teljes tönkremenetelét, használhatatlanságát eredményezi. Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com