Mi a különbség az ízületi gyulladás és a porckopás között?

Az ízületi gyulladás (arthritis) és az ízületi porckopás (artrózis) az ízületek két különböző betegsége. A tünetek alapján sokszor nem könnyű elsőre megkülönböztetni egymástól a két betegséget. A tünetek hasonlósága ellenére a porckopás és az ízületi gyulladás oka eltérő.

Mi a különbség az ízületi gyulladás és a porckopás között?

Az arthritis az ízületben lejátszódó gyulladásos reakció eredménye. A gyulladást okozhatják gombák vagy baktériumok, ritkábban különböző vírusok is; de kialakulhat a szervezet immunrendszerének zavara miatt is.

Az artrózis ezzel szemben az ízületek kopását, elhasználódását jelenti, amely legfőképpen az ízületi porc elváltozásával jár, de érintheti a csontokat, az izmokat is. Eleinte nem jár gyulladással, de a betegség későbbi stádiumában steril (kimutatható kórokozó nélküli) gyulladás is kíséri.

Az arthritis tünetei

Az érintett ízület fájdalmas, meleg, duzzadt, a bőrfelszín kivörösödik, az ízület nem mozgatható megfelelően. A fájdalom mozgatásra jelentősen súlyosbodik, ezért a páciens kerüli az aktivitást. Azoknak a gyerekeknek, akiknek ízületi gyulladásuk van, nincs kedvük játszani. Sok beteg általános betegségérzetről számol be. A diagnózis felállításához az orvos megtapintja a fájdalmas ízületet, az ízületben duzzanat érezhető. A vérvizsgálat kimutatja a gyulladást. Ultrahang vizsgálatra is sor kerülhet, illetve egyéb képalkotó eljárásokra, amelyek segítségével kimutathatóak az ízületben végbement jelentős elváltozások.

Az artrózis tünetei

Az ízületi porckopás is fájdalommal jár, ami mozgatás közben erősebb, mint nyugalmi helyzetben. A porckopás is idővel ízületi gyulladás kialakulásához vezethet. A gyulladás hátterében itt nincs kimutatható kórokozó, a gyulladásos folyamat a szervezet egyfajta védekező reakciója azért, hogy a beteg kímélje az érintett ízületet. Ezzel együtt a páciens, az ízületi fájdalmakat leszámítva, egészségesnek érzi magát. Az artrózis nem spontán alakul ki, hanem hosszú időn keresztül folyamatosan kopik az ízületi porc, ez eleinte enyhe, majd fokozatosan erősödő, jelentős fájdalommal jár.

Mi okozza az ízületi gyulladást (arthritist)?

Az arthritis hátterében mindig kimutatható valamilyen kórokozó vagy a szervezet immunrendszerének zavara (autoimmun betegségek). Fertőzéses eredet esetén a kórokozó lehet gomba, vírus vagy baktérium. A kórokozók többnyire egy gyulladásos gócból jutnak el az ízületekig. Szinte valamennyi kórokozó, ami az embert megfertőzi, képes ízületi gyulladást okozni, például a tuberkulózis kórokozója is felelős lehet az ízületi gyulladás kialakulásáért. Legrosszabb esetben a páciens halálához is vezethet az ízületi gyulladás, mivel a felgyülemlett folyadék miatt az ízületi tok feszül (ez okozza a duzzanatot) és ki is fakadhat, így a kórokozók bejuthatnak a véráramba, és vérmérgezést (szepszist) okozhatnak. Ízületi gyulladás a szifilisz harmadik stádiumában is kialakulhat. Autoimmun eredetű arthritis esetén a szervezet saját maga támadja meg az ízületet, és ez váltja ki a gyulladásos reakciót. A leggyakoribb autoimmun eredetű ízületi gyulladás a rheumatoid arthritis.

Mi okozza az ízületi porckopást (artrózist)?

Az artrózisnak számos oka lehet, de ezek között nem szerepelnek sem kórokozók, sem autoimmun betegség. A betegség kialakulásában szerepet játszhat a több éven át fennálló túlsúly, régi sérülések, genetikai hajlam, az ízületet felépítő anyagok károsodása bizonyos gyógyszerek miatt, vagy olyan veleszületett betegségek, mint például a csípőficam. A betegség majdnem mindig idősebbeknél vagy középkorúaknál alakul ki, gyerekeknél és fiataloknál nagyon ritkán fordul elő.

Ugyanakkor az ún. másodlagos artrózis hátterében sok esetben megfigyelhető egy korábban, évekkel, esetleg évtizedekkel azelőtt lezajlott és gyógyult ízületi gyulladás.

Az artrózis önmagában nem életveszélyes betegség, ám idővel a beteg járását, életvitelét és életminőségét nagymértékben befolyásolja.

(Bak Marianna, lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

2014. 02. 03.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com