Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Sétál, leül egy székre, megölel valakit – valószínűleg kevesen gondolnak bele abba, hogy egy-egy ilyen természetes és mindennapi mozdulathoz micsoda „összjátékra” van szükség az emberi testben. Szinte minden egyes mozdulatunknál használjuk izmainkat, csontjainak és ízületeinket. Testünk ezen összetevői nélkül képtelenek lennénk állni, sétálni, futni vagy épp leülni.

 

A csontok

A fejünk búbjától a lábujjunk hegyéig a csontok adják az emberi test vázát. Felnőttkorra ez összesen 206 csontból áll össze, amelyek már az anyaméhben elkezdenek kifejlődni. Kezdetben azonban csak rugalmas porcokról lehet beszélni, amely egyfajta „csontosodás” során érik el végső szilárdságukat. Ez a folyamat az emberi szervezet esetében nagyjából 20 év alatt megy végbe.

A csontok legfőbb összetevői a kalcium, a foszfor, a nátrium, a protein, a kollagén és egyéb ásványi anyagok. Ezen belül is a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. A kalcium szükséges a csontok felépítéséhez, de csontjaink egyfajta kalcium raktárként is működnek, szükség esetén – véráramlásunkon keresztül – eljuttatják azt más szervekhez is.

 

Az izmok

A csontok működéséhez – és ezáltal alapvető szükségleteink elvégzéséhez – szükségünk van izmokra és ízületekre is. Testünkben több mint 650 izom lelhető fel, ezek teszik ki – ideális esetben – testsúlyunk felét. Az izmok az inak segítségével kapcsolódnak csontjainkhoz. Ha megmozgatjuk ujjainkat, láthatjuk is az inakat munka közben. Izmaink működését agyunkkal, idegrendszerünkkel tudjuk irányítani.

 

Az ízületek

Az ízületek – s az azokat borító porcok – a csontok találkozásánál találhatóak, ezek nélkül képtelenek lennénk a mozgásra. Az emberi test legfontosabb ízületei a csípőben, a vállakban, a könyökökben, a térdekben, a csuklókban és a bokáinkban találhatóak. Mivel mozgásunkhoz nélkülözhetetlenek az ízületek, érdemes folyamatosan gondoskodni megfelelő állapotukról, hiszen gyengeségük könnyen vezethet hosszan tartó és erős fájdalmakhoz.

 

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit, forrás: healthyliving.msn.com)

2013. 12. 18. 

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

Milyen sportot válasszunk porckopás esetén?

Az ízületi porcnak egy bizonyos fokú terhelésre szüksége van a megfelelő tápanyagellátáshoz és működéshez. Ha az ízület tartósan nyugalomban van, akkor károsodik a porc, és ennek következményeképp újabb porcsérülés kialakulása várható. A megfelelő sport kiválasztásával sokat tehetünk a porcaink egészségéért.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.