A térdfájdalom lehetséges okai

Porckopás: Az ízületi porc kopása természetes folyamatnak mondható, hiszen körülbelül harminc éves kor felett mindenkinél jelentkezhet ez az elváltozás, azonban betegségségről beszélünk, ha a porckopás mértéke olyan mértékű, hogy hosszú távon egyéb panaszokat is okoz. Eleinte megerőltetésre jelentkező fájdalom (ami pihentetésre megszűnik) vagy ízületi merevség (ami bemozgatásra szintén alábbhagy) jelentkezik, később azonban mindennapossá válhat a nyilalló érzés, ami már nyugalomba helyezés esetén sem szűnik meg.  Súlyosabb esetben a porckopás állandó ízületi merevséget vagy mozgáskorlátozottságot is okozhat, ezért érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni.

Rheumatoid arthritis: A Rheumatoid arthritis egy gyulladásos, autoimmun betegség. Az ízületi fájdalommal, duzzanattal és hosszú távon deformálódással járó megbetegedés olykor még a legegyszerűbb tevékenység elvégzésében is hátráltatja a beteget, ezért a betegség kezelése nagyon fontos.

Nyálkatömlő gyulladás: A nyáktömlők a csontok fedésére, kipárnázására szolgálnak, amelyek egyúttal megkönnyítik az inak és izmok elmozdulását. Funkciójukból és elhelyezkedésükből adódóan különböző sérüléseknek vannak kitéve, ezért elsősorban nagyobb trauma vagy hosszan tartó terhelés hatására alakul ki nyáktömlő-gyulladás. Az érintett terület duzzanata mellett, mozgatásra heves fájdalmat érezhetünk. 

Futótérd: A leggyakrabban futóknál és kerékpározóknál kialakuló elváltozás általában hirtelen, egy hosszabb táv megtétele közben vagy után jelentkezik.  A fájdalom jellegzetessége miatt viszonylag könnyen felismerhető, ugyanis az égető fájdalom és a nyomásérzékenység közvetlenül a térd külső ízületi vonala fölött jelentkezik. Ha ez nehezen vagy nem egyértelműen megállapítható, akkor minden esetben javasolt az orvosi vizsgálat.

Meniszkusz-sérülés: A meniszkusz-sérülés legtöbbször sportolás (pl.: síelés, tenisz, futball) során alakul ki, amikor a térd hirtelen megcsavarodik. Ilyenkor erőteljes térdfájdalom, az ízületek kattogása tapasztalható, de az is előfordulhat, hogy egyes esetekben a térdízület nem mozgatható. Enyhébb esetben elegendő a térd kímélése, súlyosabb sérülés fennállása esetén azonban műtétre lehet szükség.

Íngyulladás: Az íngyulladás általában a felső végtagon alakul ki, de olykor a térdízületet is érintheti ez az elváltozás. Az orvos a diagnózis felállítása után általában a nyugalomba helyezést és a gyulladáscsökkentő szerek alkalmazását javasolja.

A hirtelen kialakuló és az elhúzódó térdfájdalom esetében is érdemes orvoshoz fordulni, hogy az állapotának megfelelő kezelésben részesüljön.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com