A porckopás deformálódáshoz is vezethet

A porckopást sokan tipikusan öregkori betegségnek tartják, ám helytelen életmóddal az már igen fiatalon is kialakulhat. A legveszélyeztetettebb ízület a térdben található, ám számos más területen is kialakulhat ez a fájdalmas betegség.

 

A porckopás deformálódáshoz is vezethet

Amennyiben már volt sérülése, vagy ízületei folyamatos terhelésnek vannak kitéve (intenzív sport, nehéz fizikai munka, vagy éppen a mozgásszegény életmód és túlsúly miatt), már fiatalon is számolnia kell a porckopással, ami az idő előrehaladtával csak egyre fájdalmasabb lesz. Kezelés hiányában pedig mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Mivel a legnagyobb terhelés minden esetben a térdízületekre hárul, ott lehet legelőször kopásra számítani, de nemcsak a lábainkra kell figyelni, ha el akarjuk kerülni ezt a fájdalmas betegséget.

 

A golf- és teniszkönyök

A golfkönyök gyakori kiváltója a könyökfájdalmaknak, oka – a teniszkönyökhöz hasonlóan – az alkaron levő izomzat egyes elemeinek, az inaknak gyulladása. A probléma eredete a túl sok használat, tartós túlterhelés, amely az ín sérüléséhez vezet. A golfkönyök leggyakrabban sportolóknál alakul ki: teniszezők, íjászok, súlyemelők, dobóatléták veszélyeztetettek.

 

A könyök körüli ínsérüléses fájdalmak közül csak minden ötödik golfkönyök, a maradék 80% teniszkönyök. A teniszkönyök ugyanúgy a megerőltetéstől alakulhat ki, a könyök külső oldalán levő izmok inainak megbetegedését nevezzük teniszkönyöknek. A folyamatos terhelés pedig nemcsak az izmokra, hanem hosszú távon az ízületekre is hatással van. A megfáradt izmok miatt még nagyobb feladat hárul a porcokra, amelyekben hamar elindulhat a kopásos folyamat.

 

Sokat fáj a dereka?

A derékfájás az egyik leggyakoribb reumatológiai panasz, a háziorvosi praxisokban a derékfájás az ötödik leggyakoribb betegség – és egyáltalán nem csak az idősebb lakosság körében. A deréktáji fájdalmakat éppúgy okozhatják gyulladásos eredetű gerincbetegségek, degeneratív elváltozások, mint csont- vagy porcbetegségek.

 

A derékfájdalom sok esetben összefügg a mozgással, terheléssel, és sokszor az alsó végtagokba sugárzik. Krónikus, hosszú ideig fennálló gerincfájdalmat leggyakrabban a gerinc degeneratív betegségei okozhatnak.

 

Amikor a krumplihámozás is nehézséget okoz

Ha a porckopás a kéz ízületeiben jelentkezik, előrehaladott állapotban akár az egyszerű házimunka, egy rongy kicsavarása vagy egy krumpli meghámozása is óriási fájdalmakkal jár. A kéz kisízületei ráadásul hajlamosak a deformálódásra is, az ujjak a porckopás következtében elgörbülhetnek, az ujjakon fájdalmas csontkinövések, csomók jelennek meg. Egy ízület tartós igénybevétele, terhelése, sérülése vagy gyulladása is a porcok károsodásához, porckopáshoz (artrózis) vezethet. Egyes betegségek, mint cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés is felgyorsíthatják kialakulását.

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 07. 09.

« Vissza a kezdőlapra

Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás konzervatív kezelése magában foglalja a gyógyszeres terápia mellett a fizioterápiás kezeléseket is, amelyekkel nem magát a betegséget, hanem annak tüneteit enyhítik. Milyen lehetőségeink vannak?

Olvasson tovább...

A porckopásos térd gyógytornája

Porckárosodást - a porckopás súlyosbodását vagy egyéb porcsérülést - okozhat, ha a térdízület tartósan nyugalomban van, azonban megfelelő gyógytornával – és tápanyagellátással - sokat tehet az egészséges térdízületekért. 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.