40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

40 év felett sokan ismerik a térdfájdalom érzését, pedig nem kellene így lennie. A porckopás folyamata lassítható, s megfelelő gyógyszerek szedésével a fájdalom is csökkenthető.

 

 

40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

Míg a legtöbb fiatal csak akkor szembesül a fájdalommal, amikor megsérül, az idősebbek jó részének mindennapjait a porckopásból adódó mozgáskorlátozottság nehezíti meg. Ez a probléma annyira gyakori, hogy Amerikában például a becslések szerint 27 millió embert érint, és hazánkban is népbetegség. A porckopás (osteoarthritis) az ízületi porcok elvékonyodásának fájdalmas eredménye.

 

A kor előrehaladtával csökken a szervezetben a szöveti víztér és a szövetek rugalmassága, beindul egy kopásos folyamat, amely az ízfelszínek pusztulásához vezet. Ebből a szempontból tehát nem megelőzhető a porckopás, ami az 55 év feletti lakosság több mint 80 százalékánál jelen van. A vízterek csökkenése leginkább az ízületeket érinti, a bennük lévő porc elvékonyodik, majd végső stádiumában a porcállomány teljesen eltűnik. Ez a folyamat azonban megfelelő életmóddal és bizonyos gyógyszerek használatával lassítható.

 

A glükózamin-szulfát a porc sejtközötti állományát képező egyik makromolekula, az úgynevezett glükózaminoglikán egyik építőeleme. A glükózamint, majd abból a nagy molekulákat a porcsejtek állítják elő, de artrózisban ez a folyamat zavart szenved, egyebek mellett a kísérő gyulladásos folyamatok miatt. A sejtközötti állomány molekulái azért fontosak, mert megkötik a vizet, ezáltal fokozzák a porc víztartalmát és rugalmasságát. Vizsgálatok szerint a Dona szedése serkenti a porcsejtek proteoglikán és glükózaminoglikán termelését, emellett, ahogy már említettük, a glükózamin-szulfát a glükózaminoglikánok építőeleme is egyben.

 

A mozgás és egészséges táplálkozás is szükséges a megelőzéshez!

 

Bár mindenki szembesülhet az osteoathritissel, mégis azoknál alakul ki korábban, akik sokat és intenzíven sportoltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. A térdet kímélő, könnyű mozgás viszont sokat segít, hogy megelőzzük a problémát. A különböző mozgásformák közül az úszás szerepel az első helyen, mint átmozgató, de ízületet kímélő testedzés. A kerékpározás, a kocogás, a gyógytorna, megfelelő határok között szintén segít megőrizni az ízületek rugalmasságát.

 

Ugyanígy elengedhetetlen az egészséges porcokhoz a testsúly normalizálása is, a túlzott és egyenetlen terhelés során a kopásos folyamat ugyanis előbb beindul. A túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások is jobban terhelik az ízületeket. Ezért csak kímélő mozgásformát válasszunk, amely erősíti az izomzatot, s ezzel nagyobb támasztékot képes adni az ízületeknek. Az aktív életmód az ízületeket rugalmasan tartja, így késleltetheti a porckopás kialakulását.

 

Mint ahogy a friss gyümölcsökben, zöldségekben és olajos magvakban gazdag étrend is, ami tartalmazhat az egészséges ízületek működéséhez szükséges tápanyagokat. Omega-3 zsírsavak és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával is segíthetjük szervezetünket a megelőzésben.

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 12. 18.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com