40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

40 év felett sokan ismerik a térdfájdalom érzését, pedig nem kellene így lennie. A porckopás folyamata lassítható, s megfelelő gyógyszerek szedésével a fájdalom is csökkenthető.

 

 

40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

Míg a legtöbb fiatal csak akkor szembesül a fájdalommal, amikor megsérül, az idősebbek jó részének mindennapjait a porckopásból adódó mozgáskorlátozottság nehezíti meg. Ez a probléma annyira gyakori, hogy Amerikában például a becslések szerint 27 millió embert érint, és hazánkban is népbetegség. A porckopás (osteoarthritis) az ízületi porcok elvékonyodásának fájdalmas eredménye.

 

A kor előrehaladtával csökken a szervezetben a szöveti víztér és a szövetek rugalmassága, beindul egy kopásos folyamat, amely az ízfelszínek pusztulásához vezet. Ebből a szempontból tehát nem megelőzhető a porckopás, ami az 55 év feletti lakosság több mint 80 százalékánál jelen van. A vízterek csökkenése leginkább az ízületeket érinti, a bennük lévő porc elvékonyodik, majd végső stádiumában a porcállomány teljesen eltűnik. Ez a folyamat azonban megfelelő életmóddal és bizonyos gyógyszerek használatával lassítható.

 

A glükózamin-szulfát a porc sejtközötti állományát képező egyik makromolekula, az úgynevezett glükózaminoglikán egyik építőeleme. A glükózamint, majd abból a nagy molekulákat a porcsejtek állítják elő, de artrózisban ez a folyamat zavart szenved, egyebek mellett a kísérő gyulladásos folyamatok miatt. A sejtközötti állomány molekulái azért fontosak, mert megkötik a vizet, ezáltal fokozzák a porc víztartalmát és rugalmasságát. Vizsgálatok szerint a Dona szedése serkenti a porcsejtek proteoglikán és glükózaminoglikán termelését, emellett, ahogy már említettük, a glükózamin-szulfát a glükózaminoglikánok építőeleme is egyben.

 

A mozgás és egészséges táplálkozás is szükséges a megelőzéshez!

 

Bár mindenki szembesülhet az osteoathritissel, mégis azoknál alakul ki korábban, akik sokat és intenzíven sportoltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. A térdet kímélő, könnyű mozgás viszont sokat segít, hogy megelőzzük a problémát. A különböző mozgásformák közül az úszás szerepel az első helyen, mint átmozgató, de ízületet kímélő testedzés. A kerékpározás, a kocogás, a gyógytorna, megfelelő határok között szintén segít megőrizni az ízületek rugalmasságát.

 

Ugyanígy elengedhetetlen az egészséges porcokhoz a testsúly normalizálása is, a túlzott és egyenetlen terhelés során a kopásos folyamat ugyanis előbb beindul. A túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások is jobban terhelik az ízületeket. Ezért csak kímélő mozgásformát válasszunk, amely erősíti az izomzatot, s ezzel nagyobb támasztékot képes adni az ízületeknek. Az aktív életmód az ízületeket rugalmasan tartja, így késleltetheti a porckopás kialakulását.

 

Mint ahogy a friss gyümölcsökben, zöldségekben és olajos magvakban gazdag étrend is, ami tartalmazhat az egészséges ízületek működéséhez szükséges tápanyagokat. Omega-3 zsírsavak és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával is segíthetjük szervezetünket a megelőzésben.

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 12. 18.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

Tények az ízületi gyulladásról

Általános tévhit, hogy az ízületi gyulladás kizárólag az idős emberek betegsége, az alattomos kór ugyanis nem válogat. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk porcaink, és ízületeink egészségét. A következő hasznos információkkal, és egy kis odafigyeléssel csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com