Porckopás a vállban

A váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé (mint a térd vagy a csípő), ezért lényegesen ritkábban fordul elő a vállízület kopása, mint a nagyobb ízületekben. Leggyakrabban reggeli vállfájdalom, terhelési fájdalom, és a váll mozgathatóságának beszűkülése esetén gondolhatunk a vállízület porckopására.

Porckopás a vállban

A vállízület porckopása (artrózisa) a vállízületet alkotó két ízület bármelyikének kopását jelentheti. Ez a két ízület:

  • acromioclavicularis ízület, mely a vállízület tetején helyezkedik el, a kulcscsont külső vége és a lapocka felső nyúlványa között,
  • glenohumeralis ízület, melyet a felkarcsont felső vége és a lapocka oldalsó, ízületi vége alkot.

A legtöbb ember ezt az utóbbi ízületet, ahol a karmozgások létrejönnek, tartja vállízületnek. A vállízületi artrózis mindkét ízületben előfordulhat, a nagyobbik része azonban érdekes módon az előbbi, acromioclavicularis ízületet érinti.

A vállízületi porckopás okai

A vállízületi porckopás oka leggyakrabban korábbi sérülés, vállficam, teljes vagy részleges ínszakadás a váll körül, vagy a vállízület lazasága; okozhatják továbbá anyagcsere jellegű betegségek, mint például a köszvény. Ritkábban jelentkezik a vállízületi porckopás általános porckopás részeként, ez inkább idősebb korban jellemző.

Milyen tünetei lehetnek?

A megbetegedés tünetei az érintett ízület fájdalma és mozgáskorlátozottsága, mely a mozgás elején jelentkezik, majd az ízület bejáratódik, de hamarosan kifáradásos fájdalmak jelentkeznek ismét az ízületben. A vállartrózis az éjjeli nyugalmat zavaró fájdalmat is okozhat. A mozgás terjedelme fokozatosan beszűkül, egyre kevésbé használható az artrózisos ízület.

Hogyan diagnosztizálható a vállízület porckopása?

A vállartrózist a klinikai kép alapján röntgenfelvétel segítségével lehet diagnosztizálni. További képalkotó eljárások általában nem szükségesek.

Hogyan kezelhető?

A fájdalmas időszakokban nyugalom, erőltetés kerülése, fokozatos, óvatos gyógytorna javasolt.  Nem gyulladásos állapotban jó hatású az ízület melegítése is. Fájdalomcsillapítók, időszakosan szedett gyulladáscsökkentők is hatékonyak lehetnek. Erősebb gyulladások esetén az orvos gyulladáscsökkentő szteroidos injekciókat adhat az ízületbe, de biztató eredményekkel alkalmazzák a porcpótló injekciókat is. Előrehaladott és trauma utáni esetekben fiatal embereknél szóba jöhet a probléma műtéti megoldása, melyre többféle technika áll rendelkezésre.

(Dr. Puskás Réka, lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

2014. 01. 13.

« Vissza a kezdőlapra

Ne a fájdalmakról szóljon a futószezon

 A jó idő beköszöntével mind többen vágnak neki a szabadtéri edzéseknek. A közösségi helyek megtelnek a friss levegőn kocogókkal és kerékpározókkal, ám a téli hosszú kihagyás után, amilyen jólesik az edzés, olyan nagy a sérülés kockázata is!

Olvasson tovább...

A porckopásos térd gyógytornája

Porckárosodást - a porckopás súlyosbodását vagy egyéb porcsérülést - okozhat, ha a térdízület tartósan nyugalomban van, azonban megfelelő gyógytornával – és tápanyagellátással - sokat tehet az egészséges térdízületekért. 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.