Mikor szükséges a porckopás kezelése?

Az ízületi porckopás lassan előrehaladó, későbbi stádiumaiban fájdalmas betegség, mely kezelés nélkül az érintett ízület teljes tönkremenetelét, használhatatlanságát eredményezi. Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk.

 

Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk. Ne feledje: a porckopás minél korábbi stádiumában használja ki a térdízületi porckopás esetén ajánlott, glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény pozitív hatását, annál teljesebb életet élhet.

A porckopás folyamatát több szakaszra osztjuk. Korai stádiumban a porc sejtközötti állománya megbomlik, ilyenkor azonban a porcsejtek még sikerrel veszik fel a versenyt a bontási folyamatokkal.  Ez az állapot évekig, akár évtizedekig eltarthat. Ez idő alatt az érintett páciens gyakran nem érez semmit, vagy csak nagyobb megterhelések után tapasztal mély fájdalmat a teherviselő ízületekben (pl. kirándulás után kicsit fáj a térde vagy a csípője, esetleg a derekában érez mély, furcsa fájdalmat).

Amikor a panaszok súlyosbodnak…

Következő stádiumban az ízületi porcban mikroszkopikus repedések, felrostozódások kezdődnek el. A tünetek ilyenkor általában már megjelennek, a fájdalmak már kisebb terhelés után is jelentkeznek, az ízület mozgathatósága nagyon lassan, fokozatosan beszűkül, reggelenként vagy hosszabb pihenés után az ízületek merevvé válnak, de rövid bemozgatás után fájdalommentesen használhatóak.

A beteg ízület mozgatásakor néha súrlódó, sikáló érzés jelentkezik (melyet az orvosi szaknyelv krepitációnak nevez). Orvosi vizsgálat ebben az állapotban már kimutathatja a mozgásbeszűkülést, röntgenvizsgálattal már látszódhat az ízületi rés enyhe fokú beszűkülése. Amennyiben a porckopás folytatódik, a panaszok egyre súlyosabbá válnak, egyre merevebb lesz az ízület, egyre zavaróbb a ropogás, fokozatosan feltűnővé válik az ízület mozgathatóságának beszűkülése.

Gyakran lerövidül az ízület terhelhetőségének ideje, a napi használatban is megfájdul a térd, csípő, derék vagy a kezek kisízületei. Ilyenkor már az egész ízület beteg, a porcból kiszabaduló anyagok, esetleg kitörő apró porcrészek gyulladásos reakciót indíthatnak be. Ebben az esetben a beteg ízület begyullad, bedagad.

Az ízületi belhártya, a porc alatt csontrészek és az ízületi tok és szalagrendszer gyulladásos folyamatai az ízületek mellett csontkinövések keletkezését provokálják. Röntgenvizsgálattal ilyenkor már szépen látszik az ízületi rés beszűkülése, a széleken jelentkező csontkinövések és a csontvégekben létrejövő csontciszták.

Végső állapotban a porc egészen eltűnik az ízület egyes részein vagy teljes egészében. Az érintett ízület hangosan recseg-ropog, alig mozgatható, és használata fájdalmas.  Teendő ebben az esetben már nem nagyon van, a tönkrement ízület cseréjét lehet elvégezni, amennyiben van rá lehetőség.

A porckopás kezdeti tünetei

  • Nagy terhelések utáni mély fájdalom, mely pihenésre, vagy egyszerű fájdalomcsillapítóra, melegítésre megszűnik.

A porckopás egyértelmű tünetei

  • Hétköznapi terhelések végén megjelenő, mély ízületi fájdalom és mozgásnehezítettség, mely pihenésre, melegítésre és egyszerű fájdalomcsillapítók szedésére megszűnik.
  • Reggeli ízületi merevségérzés, mely néhány perc bemozgatás után elmúlik.
  • Az ízületi mozgáshatárok kisfokú beszűkülése, ízületek mozgásakor jelentkező dörzsölő, ropogó hang vagy érzés megjelenése.

A porckopás középső stádiumának tünetei

  • A fájdalom már napközben is jelentkezik, de pihenésre szűnik.
  • A merevségérzés egy-egy ízület hosszabb pihenése után már jelentkezik (ülés után felálláskor merev, fájdalmas térd vagy csípő), és kicsit már hosszabb ideig tart.
  • A térd és (ritkábban) a csípő kopása esetében a lépcsőn fel vagy lemenés már ízületi fájdalmat okoz.
  • Egyes esetekben ízületi gyulladás is kialakulhat nagyobb terhelés után. Ilyenkor a korábban még hasznos melegítés fájdalmassá válik.

Ebben a stádiumban az ízület betegségéhez már társulnak a környező szövetek, szalagok, izmok elváltozásai is. A fájdalmas ízületet a szervezet igyekszik nem mozgatni, a körülötte levő izmok gátlás alá kerülnek, gyorsan legyengülnek, nem képesek a beteg ízületet teljes mozgáspályán megfelelően mozgatni. Ez a folyamat a porckopás felgyorsulásához vezet, hiszen a nem mozgó vagy nem jól mozgó ízület táplálkozása tovább romlik.

A porckopás végső stádiuma

  • Fokozatos, kifejezett mozgáshatár-csökkenés az ízületekben, hosszas bemozgatás után is csak kevés ideig használható, vagy folyamatosan fájdalmas ízületek.

A porckopás nem áll meg

Az ízületi porckopás fenti folyamata magától nem áll meg. Szerencsés esetben olyan lassan romlik az ízületi porc, hogy kevés panaszt okozva kitart az ember élete végéig. Sok esetben azonban a porckopás fokozatosan egyre több fájdalmat, mozgásnehezítettséget és panaszt okoz, megnehezítve ezzel a beteg mindennapjait, megakadályozva őt az élet élvezetében, munkában, sportban, szórakozásban egyaránt.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 11.

« Vissza a kezdőlapra

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com