Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza. 

 

A porckopás esetében elsődleges és másodlagos formát különböztetünk meg. Elsődleges porckopás esetén külön kiváltó ok nélkül, lassan, észrevétlenül „fogy el” az ízületi porc a beteg ízületből. Ebben az esetben a folyamat szinte mindig kétoldali. Az elsőleges ízületi porckopás általában a teherviselő ízületeket érinti, leggyakrabban a térdek, a csípő, a nyaki és ágyéki gerinc, illetve a kéz kisízületei és a hüvelykujj tőízülete érintett.

Másodlagos porckopás esetén a térdízület korábbi sérülése (pl. porckorong-, keresztszalag-szakadás, oldalszalag-problémák, ízületbe hatoló csonttörés) indítja el a kopásos folyamatot. Ez a forma általában már fiatalabb korban jelentkezik, mint az idősebbeket érintő elsődleges porckopás. Az elsődleges porckopás által is gyakran érintett ízületeken kívül több más ízület, (váll, csukló, boka) is megbetegedhet.

Mi okozhat porckopást?

A porckopásra több tényező is hajlamosíthat:

  • életkor (az 50. életév felett már gyakori a röntgenvizsgálattal is kimutatható porckopásos megbetegedése a térdnek)
  • nem (a nők esetében valamivel gyakoribb, a nő/férfi arány 1,7:1)
  • magasabb testsúly
  • mozgásszegény életmód
  • korábbi sérülések
  • örökletes tényezők (az ízületi porc minősége örökletes tényezőktől is függ)

Az ízületek felépítése

Ahhoz, hogy a porckopás folyamatát jól megérthessük, tekintsük át az emberi ízületek felépítését. Az ember jól mozgó ízületeinek alkotóelemei a csontvégek, ezek egymás felé tekintő végein a porcborítás, az ízületet körülvevő erős ízületi tok, az esetleges túlmozgásokat megakadályozó szalagrendszer, az ízületi belhártya és az ízületet mozgató izmok és inak.

Az ízületekben a szabad mozgást a sima, rugalmas porcborítás teszi lehetővé. A vastag, sima üvegporc nyeli el a mozgás közben keletkezett mozgási és ütődési energiát is. A porcot porcsejtek alkotják, melyek körül vastag sejtközötti állomány van; ezt maguk a porcsejtek termelik, és gondoskodnak utánpótlásáról is. A sejtközötti állomány olyan nagy molekulákat tartalmaz, melyek sok vizet képesek megkötni, ezáltal hozzák létre a porc rugalmasságát és nagy ellenálló képességét.

A porccal fedett csontvégek között vékony folyadékréteg van, melyet ízületi folyadéknak nevezünk. Ez mindössze néhány cseppből álló, sűrű, síkos anyag. Szerepe, hogy segítse a porcos felszínek egymáson való elcsúszását, illetve hogy táplálja az ízületi porcot az ízületi rés felől. Az ízületi folyadékot az ízületi belhártya termeli, melynek külső része gazdagon erezett.

A porc tápanyag- és oxigénellátása

Mivel a porc maga nem tartalmaz ereket, táplálkozása és oxigénfelvétele részben az ízületi rés felől történik, részben pedig a porc alatt közvetlenül elhelyezkedő csontrészek felől. Az ízületi porcba tápanyagok csak akkor tudnak bemenni, ha az ízület mozog.

A porc alatti csontrészek tartalmazzák az ereket és idegeket, melyek az ízület ellátásáért felelősek. Az idegvégződések érzékelik az ízület pillanatnyi helyzetét, köztük találjuk a fájdalomérző végződéseket is. Az itt található erekből – terhelés hatására – préselődnek tápanyagok a porcborítás csont felőli részébe. A porc egyrészt védi a csontot az ütődéstől és a túlzott terheléstől, másrészt nem engedi, hogy a fájdalomérző idegvégződések ingereket juttassanak az agy felé.

A porckopás folyamata

Az ízületi porckopás általában lassan, évek vagy évtizedek alatt, alattomosan fejlődik ki. A folyamat során nemcsak az ízületi porc válik érintetté, hanem megváltozik az ízületi folyadék összetétele is, és megbetegszik az ízületi melletti csontszövet, valamint az ízületet körülvevő ízületi belhártya, később az ízületi tok és szalagrendszer is.

 

A porckopás során először a porc sejtközötti állománya betegszik meg. Ez azt jelenti, hogy a vizet megkötő nagy molekulák elbomlanak. A porckopás e korai állapotában a porcsejtek fokozzák e nagy molekulák termelését, hogy a porc sejtközötti állományának sérüléseit kijavítsák.

A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az ízületi porc mintegy megduzzad a fokozott sejtközötti állomány-termelés miatt. Ez az állapot évekig vagy évtizedekig is fennállhat. A porckopás folyamatával párhuzamosan a porcsejtek kifáradnak, és már nem tudják pótolni az elveszett nagy molekulákat. A porcállomány felpuhul, fokozatosan elveszti rugalmasságát, és benne apró sérülések, repedések jelennek meg. A normál, sima porcfelszín feltöredezetté, érdessé válik. Ebben az állapotban az ízületi rés az érintett részeken beszűkül.

Ha a porckopás fokozódik…

A sérült porcból felszabaduló anyagok időnként gyulladást eredményeznek az ízületi belhártyán. Az elvékonyodott porc tovább nem képes az alatta levő csontfelszínt megvédeni az ütődéstől, ezért erre is nagyobb megterhelés hárul. A csontban több ér fejlődik ki, rosszabb esetben begyullad, esetleg a fokozott anyagcsere miatt ciszták alakulnak ki benne, melyet a teherbíró képességét tovább rontják. A kopásos ízületek szélein, különböző okok miatt csont-újdonképződés jelenik meg, mely csontkinövések formájában ábrázolódik a röntgenfelvételeken. 

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 20.

« Vissza a kezdőlapra

Mitől kattognak az ízületek?

Az ízületek kattogása idősebb és fiatalabb korosztályban egyaránt előfordulhat. Nincs okunk aggodalomra, ha mindez fájdalommentesen történik, ám ha az ízületek ropogása mellett egyéb tünetet is tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulni panaszaival. Mi állhat a kattogás háttérben?

Olvasson tovább...

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com