Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás lassú, de az idő múlásával egyre gyorsuló folyamat, melyen csak addig lehet változtatni, amíg még ízületi porc létezik. Könnyen belátható, hogy a porckopás kezelése legkönnyebben a kezdeti stádiumokban valósítható meg. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Az alábbiakból megtudhatja.

 

 

 

Amíg a porcsejtek képesek a sejtközötti állományt pótolni, érdemes őket ebben támogatni. A glükózamin-szulfát a porc sejtközötti állományát képező egyik makromolekula, az úgynevezett glükózaminoglikán egyik építőeleme. A sejtközötti állomány molekulái azért fontosak, mert megkötik a vizet, ezáltal fokozzák a porc víztartalmát és rugalmasságát. Vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát szedése serkenti a porcsejtek proteoglikán és glükózaminoglikán, így a sejtközötti állomány termelését.

A glükózamin-szulfát szájon át is bevihető tabletta vagy oldat formájában, a bélből felszívódva a véráramon keresztül jut el az ízületekbe is.

Hűtés vagy melegítés javasolt?

Fájdalmas állapotok esetén természetesen fájdalomcsillapítás is javasolt. Ezt egyszerű fájdalomcsillapítókkal (pl. paracetamol), vagy akár helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krémekkel lehet elérni.  A gyulladt ízületeket hűteni kell, a kopást mutató, de nem gyulladt állapotú ízületek a meleghatásra reagálnak jól. A meleg segít a görcsös, fájdalmas izomzatnak is az ellazulásban.

Pihentetés vagy mozgatás?

Nagyon fontos az ízületi porckopás kezelésében a mozgás fenntartása. A kopott, beszűkülő ízületek mozgástartományát megfelelő gyakorlatok végzésével őrizhetjük meg. A teherviselő ízületek fájdalmassága esetén tehermentesítés is javasolt (mankó, járóbot használatával). Begyulladt, duzzadt, folyadékgyülemmel járó porckopás esetén jó hatású lehet az ízületbe adott gyulladáscsökkentő szteroid injekció.

Amennyiben a porckopáshoz a végtag hibás terhelése is társul, azt is korrigálni kell. Például, kopás miatt kialakult X vagy O láb esetén megfelelő talpbetéttel a folyamat romlását meg lehet akadályozni. Szükség esetén a hibás ízületi tengelyt műtétileg is lehetséges korrigálni.

Néhány ízület esetében artroszkópiás műtéttel kitakarítható az ízület, és gyógyíthatóvá válnak a porckopást okozó belső sérülések is.

Mit tehet még a porckopás elkerülése érdekében?

Térdízületi kopás esetén nagyon fontos a testsúly megfelelő szinten való beállítása! A csípő vagy a gerinc kisízületeit érintő porckopás esetén különös gondot kell fordítani a megfelelő testtartás kialakítására, begyakorlására és fenntartására.

Ha pedig a fájdalmak már jelentősek, és a porc is csaknem teljesen elkopott, bizonyos ízületek „cseréjére” is lehetőség van. Ma már nagyon jó eredménnyel alkalmaznak csípő-, térd- és vállízületi protéziseket.

Tanácsos azonban, ha az elsődleges porckopás legelső jeleire már felfigyelünk, és idejében elkezdjük megóvni a saját ízületi porcunkat.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 18.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopásos térd gyógytornája

Porckárosodást - a porckopás súlyosbodását vagy egyéb porcsérülést - okozhat, ha a térdízület tartósan nyugalomban van, azonban megfelelő gyógytornával – és tápanyagellátással - sokat tehet az egészséges térdízületekért. 

Olvasson tovább...

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com