Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás lassú, de az idő múlásával egyre gyorsuló folyamat, melyen csak addig lehet változtatni, amíg még ízületi porc létezik. Könnyen belátható, hogy a porckopás kezelése legkönnyebben a kezdeti stádiumokban valósítható meg. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Az alábbiakból megtudhatja.

 

 

 

Amíg a porcsejtek képesek a sejtközötti állományt pótolni, érdemes őket ebben támogatni. A glükózamin-szulfát a porc sejtközötti állományát képező egyik makromolekula, az úgynevezett glükózaminoglikán egyik építőeleme. A sejtközötti állomány molekulái azért fontosak, mert megkötik a vizet, ezáltal fokozzák a porc víztartalmát és rugalmasságát. Vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát szedése serkenti a porcsejtek proteoglikán és glükózaminoglikán, így a sejtközötti állomány termelését.

A glükózamin-szulfát szájon át is bevihető tabletta vagy oldat formájában, a bélből felszívódva a véráramon keresztül jut el az ízületekbe is.

Hűtés vagy melegítés javasolt?

Fájdalmas állapotok esetén természetesen fájdalomcsillapítás is javasolt. Ezt egyszerű fájdalomcsillapítókkal (pl. paracetamol), vagy akár helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krémekkel lehet elérni.  A gyulladt ízületeket hűteni kell, a kopást mutató, de nem gyulladt állapotú ízületek a meleghatásra reagálnak jól. A meleg segít a görcsös, fájdalmas izomzatnak is az ellazulásban.

Pihentetés vagy mozgatás?

Nagyon fontos az ízületi porckopás kezelésében a mozgás fenntartása. A kopott, beszűkülő ízületek mozgástartományát megfelelő gyakorlatok végzésével őrizhetjük meg. A teherviselő ízületek fájdalmassága esetén tehermentesítés is javasolt (mankó, járóbot használatával). Begyulladt, duzzadt, folyadékgyülemmel járó porckopás esetén jó hatású lehet az ízületbe adott gyulladáscsökkentő szteroid injekció.

Amennyiben a porckopáshoz a végtag hibás terhelése is társul, azt is korrigálni kell. Például, kopás miatt kialakult X vagy O láb esetén megfelelő talpbetéttel a folyamat romlását meg lehet akadályozni. Szükség esetén a hibás ízületi tengelyt műtétileg is lehetséges korrigálni.

Néhány ízület esetében artroszkópiás műtéttel kitakarítható az ízület, és gyógyíthatóvá válnak a porckopást okozó belső sérülések is.

Mit tehet még a porckopás elkerülése érdekében?

Térdízületi kopás esetén nagyon fontos a testsúly megfelelő szinten való beállítása! A csípő vagy a gerinc kisízületeit érintő porckopás esetén különös gondot kell fordítani a megfelelő testtartás kialakítására, begyakorlására és fenntartására.

Ha pedig a fájdalmak már jelentősek, és a porc is csaknem teljesen elkopott, bizonyos ízületek „cseréjére” is lehetőség van. Ma már nagyon jó eredménnyel alkalmaznak csípő-, térd- és vállízületi protéziseket.

Tanácsos azonban, ha az elsődleges porckopás legelső jeleire már felfigyelünk, és idejében elkezdjük megóvni a saját ízületi porcunkat.

(Dr. Puskás Réka)

2012. 12. 18.

« Vissza a kezdőlapra

Mi a különbség az ízületi gyulladás és a porckopás között?

Az ízületi gyulladás (arthritis) és az ízületi porckopás (artrózis) az ízületek két különböző betegsége. A tünetek alapján sokszor nem könnyű elsőre megkülönböztetni egymástól a két betegséget. A tünetek hasonlósága ellenére a porckopás és az ízületi gyulladás oka eltérő.

Olvasson tovább...

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.