Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A porckopás kezelésére többféle készítményt is ajánlanak, ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik szer mire való, és pontosan mit várhatunk el tőlük. Téves ajánlások miatt sokszor olyan étrend-kiegészítőről hihetjük azt, hogy alkalmas a kezelésre, amelynek ténylegesen nem tulajdonítható megelőző vagy gyógyító hatás.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A gyógyszerekben és az étrend-kiegészítőkben az a közös, hogy az egészségünk érdekében alkalmazzuk őket. Fontos azonban tudni, hogy csak a gyógyszereknek tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, és az étrend-kiegészítők nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal.

Mit várhatunk a gyógyszerektől?

Gyógyszereket alkalmazunk abban az esetben, ha az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása a cél. Ezen készítmények hatékonysága (gyógyhatása) tudományosan alátámasztott és hitelesen igazolt.

Mit várhatunk az étrend-kiegészítőktől?

Az étrend-kiegészítők kedvező hatást gyakorolhatnak a szervezetre akkor, ha ez általános elfogadott tudományos bizonyítékkal alátámasztható, azonban ezen készítmények NEM alkalmasak egy-egy betegség megelőzésére vagy gyógyítására.

Az egészsége a tét!

Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő forgalomba kerüljön, - a gyógyszerekkel ellentétben - nincs szükség szigorú ellenőrzésre, elég annyi, hogy a gyártó bejelenti a termék forgalomba hozatalát. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk ezekkel a készítményekkel, hiszen nincsenek mögöttük olyan alapos és tudományos vizsgálatok, mint a gyógyszerek esetében, ezért akár hamis termékek is forgalomba kerülhetnek. Ezeket a készítményeket csak megbízható helyről, például gyógyszertárból érdemes beszerezni, ahol információval is tudnak szolgálni a termékkel kapcsolatban, valamint orvosa is segíthet tanáccsal az alkalmazásukat illetően.

Fájdalomcsillapítási lehetőségek – gyógyszeres kezelés

  • Helyi fájdalomcsillapítók: A porckopással járó fájdalom enyhítésére különböző krémek, zselék, kenőcsök állnak a rendelkezésünkre, melyek általában vény nélkül kaphatóak.
  • Nem-szteroid gyulladásgátlók: A porckopással járó gyulladásra nem-szteroid gyulladásgátlókat alkalmaznak (pl. Dona), amelyek csökkentik a fájdalmat és természetesen a gyulladást is.
  • Injekciók: Az orvos javaslatára (nagyobb fájdalom esetén) az ízületi résbe adott szteroid injekciókkal is csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást.

Porcképzést elősegítő készítmények

A porckopásban szenvedő betegeknél az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Akár enyhébb, akár súlyosabb elváltozásról van szó, fontos, hogy a fájdalomcsillapítás mellett, gondoskodjon a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról.

  • Gyógyszer: A porckopás folyamatának lassítása porcvédő készítményekkel lehetséges. Érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor gondoskodni az ízületek védelméről, hogy megelőzzük a súlyosabb szövődmények kialakulását. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg gkristályos (stabilizált) lükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!
  • Injekció: A hiarulonsav tartalmú ízületi injekciók többek között a térd-, csípő- vállízület porckopásának kezelésére alkalmazhatóak. A hatóanyag az érintett ízületbe történő befecskendezést követően több hétig tartó fájdalomcsökkentést, az ízületi folyadékgyülem csökkentését, illetve az ízületi mozgásképességének javulását okozhatja.
  • Étrend-kiegészítők: A porcok felépítésében a glükózamin, a kondroitin és a kollagén fontos szerepet játszik, ezért számos étrend-kiegészítő tartalmazza ezeket az összetevőket.  Figyeljen arra, hogy csak gyógyszertárban vásároljon étrend-kiegészítőt!

 

« Vissza a kezdőlapra

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza.   

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.