Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A porckopás kezelésére többféle készítményt is ajánlanak, ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik szer mire való, és pontosan mit várhatunk el tőlük. Téves ajánlások miatt sokszor olyan étrend-kiegészítőről hihetjük azt, hogy alkalmas a kezelésre, amelynek ténylegesen nem tulajdonítható megelőző vagy gyógyító hatás.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A gyógyszerekben és az étrend-kiegészítőkben az a közös, hogy az egészségünk érdekében alkalmazzuk őket. Fontos azonban tudni, hogy csak a gyógyszereknek tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, és az étrend-kiegészítők nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal.

Mit várhatunk a gyógyszerektől?

Gyógyszereket alkalmazunk abban az esetben, ha az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása a cél. Ezen készítmények hatékonysága (gyógyhatása) tudományosan alátámasztott és hitelesen igazolt.

Mit várhatunk az étrend-kiegészítőktől?

Az étrend-kiegészítők kedvező hatást gyakorolhatnak a szervezetre akkor, ha ez általános elfogadott tudományos bizonyítékkal alátámasztható, azonban ezen készítmények NEM alkalmasak egy-egy betegség megelőzésére vagy gyógyítására.

Az egészsége a tét!

Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő forgalomba kerüljön, - a gyógyszerekkel ellentétben - nincs szükség szigorú ellenőrzésre, elég annyi, hogy a gyártó bejelenti a termék forgalomba hozatalát. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk ezekkel a készítményekkel, hiszen nincsenek mögöttük olyan alapos és tudományos vizsgálatok, mint a gyógyszerek esetében, ezért akár hamis termékek is forgalomba kerülhetnek. Ezeket a készítményeket csak megbízható helyről, például gyógyszertárból érdemes beszerezni, ahol információval is tudnak szolgálni a termékkel kapcsolatban, valamint orvosa is segíthet tanáccsal az alkalmazásukat illetően.

Fájdalomcsillapítási lehetőségek – gyógyszeres kezelés

  • Helyi fájdalomcsillapítók: A porckopással járó fájdalom enyhítésére különböző krémek, zselék, kenőcsök állnak a rendelkezésünkre, melyek általában vény nélkül kaphatóak.
  • Nem-szteroid gyulladásgátlók: A porckopással járó gyulladásra nem-szteroid gyulladásgátlókat alkalmaznak (pl. Dona), amelyek csökkentik a fájdalmat és természetesen a gyulladást is.
  • Injekciók: Az orvos javaslatára (nagyobb fájdalom esetén) az ízületi résbe adott szteroid injekciókkal is csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást.

Porcképzést elősegítő készítmények

A porckopásban szenvedő betegeknél az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Akár enyhébb, akár súlyosabb elváltozásról van szó, fontos, hogy a fájdalomcsillapítás mellett, gondoskodjon a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról.

  • Gyógyszer: A porckopás folyamatának lassítása porcvédő készítményekkel lehetséges. Érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor gondoskodni az ízületek védelméről, hogy megelőzzük a súlyosabb szövődmények kialakulását. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg gkristályos (stabilizált) lükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!
  • Injekció: A hiarulonsav tartalmú ízületi injekciók többek között a térd-, csípő- vállízület porckopásának kezelésére alkalmazhatóak. A hatóanyag az érintett ízületbe történő befecskendezést követően több hétig tartó fájdalomcsökkentést, az ízületi folyadékgyülem csökkentését, illetve az ízületi mozgásképességének javulását okozhatja.
  • Étrend-kiegészítők: A porcok felépítésében a glükózamin, a kondroitin és a kollagén fontos szerepet játszik, ezért számos étrend-kiegészítő tartalmazza ezeket az összetevőket.  Figyeljen arra, hogy csak gyógyszertárban vásároljon étrend-kiegészítőt!

 

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

A porckopás deformálódáshoz is vezethet

A porckopást sokan tipikusan öregkori betegségnek tartják, ám helytelen életmóddal az már igen fiatalon is kialakulhat. A legveszélyeztetettebb ízület a térdben található, ám számos más területen is kialakulhat ez a fájdalmas betegség.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com