Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás konzervatív kezelése magában foglalja a gyógyszeres terápia mellett a fizioterápiás kezeléseket is, amelyekkel nem magát a betegséget, hanem annak tüneteit enyhítik. Milyen lehetőségeink vannak?

Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás megfelelő kezelés hiányában nagymértékben megnehezítheti a mindennapjainkat (hosszú távon akár súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhat), ezért érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni. A porckopás tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás kezelések:

Elektroterápia

Az elektroterápia a fizioterápia egyik elterjedt típusa. Az elektromos árammal történő kezelés lényege az, hogy segítségével célzottan stimulálják az problémás izomzatot, illetve ízületet. Fájdalomcsillapító, izomlazító és görcsoldó hatásának köszönhetően hatékony megoldást nyújthat a különböző típusú betegségek (pl. mozgásszervi problémák) kezelésére.

Kryoterápia

A kryoterápia a hideg hatás elérésének egy módszere, amely során 0 fok alatti hidegkezelésben részesül a beteg. A gyógykezelés során javulhat a mozgékonyság, csökkenhet a fájdalom és a gyulladás, ezért mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek ajánlott. 

Gyógymasszázs

A gyógymasszázst gyógytornász vagy gyógymasszőr végzi általában kiegészítő kezelésként, amelynek több fajtája ismert: nyirokmasszázs, svéd masszázs, reflexzóna masszázs. A gyógymasszázsnak nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van, előbbinek a krónikus fájdalom esetén, utóbbinak pedig az akut fájdalom enyhítésében lehet szerepe.

Balneoterápia

A balneoterápia gyógyvizekkel történő gyógyítást jelent, ami magába foglal minden gyógy- és termálvízzel történő kezelést.

Iszapkezelés

Az iszapkezelést elsősorban fájdalomcsillapításra és izomlazításra (a kb. 40-42 fokos iszap hatására az izmok ellazulnak) alkalmazzák.  Az iszap elvonja a környezete nedvességtartalmát, ezért az iszapkezelés során könnyen eltávolítható az ízületekben felgyülemlett felesleges nedvesség, ezért kiválóan alkalmas a kopásos megbetegedések kezelésére.

Az iszapban lévő ásványi anyagok bőrön át jutnak be a szervezetbe, és az alábbi hatásokat fejtik ki:

  • javul a vérkeringés,
  • javul a testszövetek oxigénellátása,
  • enyhül a fájdalom.

Gyógytorna

A fizioterápia egyik fontos része a gyógytorna, melynek elsődleges célja a problémás testrész funkciójának helyreállítása. A gyógytornának köszönhetően csökken a fájdalom, javul a mozgáskoordináció és a járás dinamikája, ezért érdemes rendszeresen részt venni a csoportos vagy az egyéni foglalkozáson, ami lehet száraz torna vagy akár víz alatti gyógytorna is.

Figyelem! A terápia kiválasztása a beteg aktuális állapotától és egyéb betegségeitől is függhet, ezért minden esetben kérje ki orvosa véleményét a kezelési lehetőségekről!

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

 

« Vissza a kezdőlapra

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Olvasson tovább...

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.