Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás konzervatív kezelése magában foglalja a gyógyszeres terápia mellett a fizioterápiás kezeléseket is, amelyekkel nem magát a betegséget, hanem annak tüneteit enyhítik. Milyen lehetőségeink vannak?

Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás megfelelő kezelés hiányában nagymértékben megnehezítheti a mindennapjainkat (hosszú távon akár súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhat), ezért érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni. A porckopás tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás kezelések:

Elektroterápia

Az elektroterápia a fizioterápia egyik elterjedt típusa. Az elektromos árammal történő kezelés lényege az, hogy segítségével célzottan stimulálják az problémás izomzatot, illetve ízületet. Fájdalomcsillapító, izomlazító és görcsoldó hatásának köszönhetően hatékony megoldást nyújthat a különböző típusú betegségek (pl. mozgásszervi problémák) kezelésére.

Kryoterápia

A kryoterápia a hideg hatás elérésének egy módszere, amely során 0 fok alatti hidegkezelésben részesül a beteg. A gyógykezelés során javulhat a mozgékonyság, csökkenhet a fájdalom és a gyulladás, ezért mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek ajánlott. 

Gyógymasszázs

A gyógymasszázst gyógytornász vagy gyógymasszőr végzi általában kiegészítő kezelésként, amelynek több fajtája ismert: nyirokmasszázs, svéd masszázs, reflexzóna masszázs. A gyógymasszázsnak nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van, előbbinek a krónikus fájdalom esetén, utóbbinak pedig az akut fájdalom enyhítésében lehet szerepe.

Balneoterápia

A balneoterápia gyógyvizekkel történő gyógyítást jelent, ami magába foglal minden gyógy- és termálvízzel történő kezelést.

Iszapkezelés

Az iszapkezelést elsősorban fájdalomcsillapításra és izomlazításra (a kb. 40-42 fokos iszap hatására az izmok ellazulnak) alkalmazzák.  Az iszap elvonja a környezete nedvességtartalmát, ezért az iszapkezelés során könnyen eltávolítható az ízületekben felgyülemlett felesleges nedvesség, ezért kiválóan alkalmas a kopásos megbetegedések kezelésére.

Az iszapban lévő ásványi anyagok bőrön át jutnak be a szervezetbe, és az alábbi hatásokat fejtik ki:

  • javul a vérkeringés,
  • javul a testszövetek oxigénellátása,
  • enyhül a fájdalom.

Gyógytorna

A fizioterápia egyik fontos része a gyógytorna, melynek elsődleges célja a problémás testrész funkciójának helyreállítása. A gyógytornának köszönhetően csökken a fájdalom, javul a mozgáskoordináció és a járás dinamikája, ezért érdemes rendszeresen részt venni a csoportos vagy az egyéni foglalkozáson, ami lehet száraz torna vagy akár víz alatti gyógytorna is.

Figyelem! A terápia kiválasztása a beteg aktuális állapotától és egyéb betegségeitől is függhet, ezért minden esetben kérje ki orvosa véleményét a kezelési lehetőségekről!

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

 

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Olvasson tovább...

Mitől kattognak az ízületek?

Az ízületek kattogása idősebb és fiatalabb korosztályban egyaránt előfordulhat. Nincs okunk aggodalomra, ha mindez fájdalommentesen történik, ám ha az ízületek ropogása mellett egyéb tünetet is tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulni panaszaival. Mi állhat a kattogás háttérben?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com