Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás konzervatív kezelése magában foglalja a gyógyszeres terápia mellett a fizioterápiás kezeléseket is, amelyekkel nem magát a betegséget, hanem annak tüneteit enyhítik. Milyen lehetőségeink vannak?

Fizioterápiás lehetőségek porckopás kezelésére

A porckopás megfelelő kezelés hiányában nagymértékben megnehezítheti a mindennapjainkat (hosszú távon akár súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhat), ezért érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni. A porckopás tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás kezelések:

Elektroterápia

Az elektroterápia a fizioterápia egyik elterjedt típusa. Az elektromos árammal történő kezelés lényege az, hogy segítségével célzottan stimulálják az problémás izomzatot, illetve ízületet. Fájdalomcsillapító, izomlazító és görcsoldó hatásának köszönhetően hatékony megoldást nyújthat a különböző típusú betegségek (pl. mozgásszervi problémák) kezelésére.

Kryoterápia

A kryoterápia a hideg hatás elérésének egy módszere, amely során 0 fok alatti hidegkezelésben részesül a beteg. A gyógykezelés során javulhat a mozgékonyság, csökkenhet a fájdalom és a gyulladás, ezért mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek ajánlott. 

Gyógymasszázs

A gyógymasszázst gyógytornász vagy gyógymasszőr végzi általában kiegészítő kezelésként, amelynek több fajtája ismert: nyirokmasszázs, svéd masszázs, reflexzóna masszázs. A gyógymasszázsnak nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van, előbbinek a krónikus fájdalom esetén, utóbbinak pedig az akut fájdalom enyhítésében lehet szerepe.

Balneoterápia

A balneoterápia gyógyvizekkel történő gyógyítást jelent, ami magába foglal minden gyógy- és termálvízzel történő kezelést.

Iszapkezelés

Az iszapkezelést elsősorban fájdalomcsillapításra és izomlazításra (a kb. 40-42 fokos iszap hatására az izmok ellazulnak) alkalmazzák.  Az iszap elvonja a környezete nedvességtartalmát, ezért az iszapkezelés során könnyen eltávolítható az ízületekben felgyülemlett felesleges nedvesség, ezért kiválóan alkalmas a kopásos megbetegedések kezelésére.

Az iszapban lévő ásványi anyagok bőrön át jutnak be a szervezetbe, és az alábbi hatásokat fejtik ki:

  • javul a vérkeringés,
  • javul a testszövetek oxigénellátása,
  • enyhül a fájdalom.

Gyógytorna

A fizioterápia egyik fontos része a gyógytorna, melynek elsődleges célja a problémás testrész funkciójának helyreállítása. A gyógytornának köszönhetően csökken a fájdalom, javul a mozgáskoordináció és a járás dinamikája, ezért érdemes rendszeresen részt venni a csoportos vagy az egyéni foglalkozáson, ami lehet száraz torna vagy akár víz alatti gyógytorna is.

Figyelem! A terápia kiválasztása a beteg aktuális állapotától és egyéb betegségeitől is függhet, ezért minden esetben kérje ki orvosa véleményét a kezelési lehetőségekről!

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

 

« Vissza a kezdőlapra

Tények az ízületi gyulladásról

Általános tévhit, hogy az ízületi gyulladás kizárólag az idős emberek betegsége, az alattomos kór ugyanis nem válogat. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk porcaink, és ízületeink egészségét. A következő hasznos információkkal, és egy kis odafigyeléssel csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Olvasson tovább...

Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza.   

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.