A porckopás tünetei

Az ízületi porckopás és a különböző időskori mozgásszervi betegségek ma már népbetegségnek számítanak. 40 év felett szinte mindenki ismeri a kellemetlen, nyilalló tüneteket, amelyek megnehezítik a hétköznapokat. Legtöbben azonban azt sem tudják, hogy miért fáj minden apró mozdulat. Mikor kell porckopásra gyanakodni?

 

Mindenfajta porckopás esetében elmondható, hogy korai szakaszában csak nagyobb megerőltetéskor jelentkezik a fájdalom – ami kis pihentetés után megszűnik – és az ízületi merevség. A kor előrehaladtával azonban mindennapossá válik az égő-nyilalló érzés, már reggel jelentkezik a merevség, és nyugalomban, pihentetésre sem szűnik meg, időjárás-változáskor pedig egyenesen kibírhatatlan a fájdalom. Ha Ön is ezeket a tüneteket észleli, akkor valószínűleg artrózisban, vagyis porckopásban szenved. Az artrózis által leggyakrabban érintett ízületek a kéz, a csípő, a térd és a gerinc.

 

A fájdalom azonos, de a tünetek mások

Térd: A mozgásszervi betegségeknél a térd a leggyakrabban érintett. Ilyenkor a térdelés és a lépcsőn járás szinte kibírhatatlan fájdalmat okoz. A térd mozgatásakor a beteg úgy érezheti, „recsegnek-ropognak” vagy elakadnak az ízületei.

 

Kéz: Ha a kezünkben gyanakszunk porckopásra, akkor azt leggyakrabban a körömperc és az alatta lévő ujjperc közötti ízületben kell keresnünk. Ha a kéz kisízületei deformálódnak, az ujjak elgörbülnek, az nagy valószínűséggel már a porckopás jele. A kézízületi porckopásra jellemző, hogy hosszabb-rövidebb ideig tartó gyulladásos periódusok váltják egymást. Az ízület környékén csontos kinövések jelenhetnek meg.

 

Csípő: A csípőízület kopása férfiaknál gyakrabban jelentkezik. Minél többet mozgunk, a fájdalom annál nagyobb, és előrehaladott esetben akár mozgáskorlátozottságot is okozhat. A fájdalom az ágyékban, a comb belső oldalán, illetve a térdben is megjelenhet. A fájdalom miatt az ülésből való felállás is nehezen megy, és az érintett terület tehermentesítésére gyakori a bicegés vagy sántikálás.

 

Gerinc: Amennyiben a felső, nyaki szakasz érintett a kopásban, a fájdalom a vállakba és a karokba is kisugárzik, a kar gyengévé válik. A háti rész kopásakor a fájdalom a mellkasfalban jelentkezik, az ágyéki gerinc degeneratív elváltozása során pedig derékfájdalom lehet az árulkodó tünet, amely a farpofákban és a combban is kellemetlen érzést válthat ki. Ha ez az érzés köhögésre vagy tüsszentésre fokozódik, vagy széklet- és vizelettartási problémák is jelentkeznek, porckopásra lehet gyanakodni.

 

Amennyiben Ön is a fenti tüneteket észleli, forduljon orvoshoz!

 

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 03. 27.

« Vissza a kezdőlapra

Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza.   

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com