A porckopás tünetei

Az ízületi porckopás és a különböző időskori mozgásszervi betegségek ma már népbetegségnek számítanak. 40 év felett szinte mindenki ismeri a kellemetlen, nyilalló tüneteket, amelyek megnehezítik a hétköznapokat. Legtöbben azonban azt sem tudják, hogy miért fáj minden apró mozdulat. Mikor kell porckopásra gyanakodni?

 

Mindenfajta porckopás esetében elmondható, hogy korai szakaszában csak nagyobb megerőltetéskor jelentkezik a fájdalom – ami kis pihentetés után megszűnik – és az ízületi merevség. A kor előrehaladtával azonban mindennapossá válik az égő-nyilalló érzés, már reggel jelentkezik a merevség, és nyugalomban, pihentetésre sem szűnik meg, időjárás-változáskor pedig egyenesen kibírhatatlan a fájdalom. Ha Ön is ezeket a tüneteket észleli, akkor valószínűleg artrózisban, vagyis porckopásban szenved. Az artrózis által leggyakrabban érintett ízületek a kéz, a csípő, a térd és a gerinc.

 

A fájdalom azonos, de a tünetek mások

Térd: A mozgásszervi betegségeknél a térd a leggyakrabban érintett. Ilyenkor a térdelés és a lépcsőn járás szinte kibírhatatlan fájdalmat okoz. A térd mozgatásakor a beteg úgy érezheti, „recsegnek-ropognak” vagy elakadnak az ízületei.

 

Kéz: Ha a kezünkben gyanakszunk porckopásra, akkor azt leggyakrabban a körömperc és az alatta lévő ujjperc közötti ízületben kell keresnünk. Ha a kéz kisízületei deformálódnak, az ujjak elgörbülnek, az nagy valószínűséggel már a porckopás jele. A kézízületi porckopásra jellemző, hogy hosszabb-rövidebb ideig tartó gyulladásos periódusok váltják egymást. Az ízület környékén csontos kinövések jelenhetnek meg.

 

Csípő: A csípőízület kopása férfiaknál gyakrabban jelentkezik. Minél többet mozgunk, a fájdalom annál nagyobb, és előrehaladott esetben akár mozgáskorlátozottságot is okozhat. A fájdalom az ágyékban, a comb belső oldalán, illetve a térdben is megjelenhet. A fájdalom miatt az ülésből való felállás is nehezen megy, és az érintett terület tehermentesítésére gyakori a bicegés vagy sántikálás.

 

Gerinc: Amennyiben a felső, nyaki szakasz érintett a kopásban, a fájdalom a vállakba és a karokba is kisugárzik, a kar gyengévé válik. A háti rész kopásakor a fájdalom a mellkasfalban jelentkezik, az ágyéki gerinc degeneratív elváltozása során pedig derékfájdalom lehet az árulkodó tünet, amely a farpofákban és a combban is kellemetlen érzést válthat ki. Ha ez az érzés köhögésre vagy tüsszentésre fokozódik, vagy széklet- és vizelettartási problémák is jelentkeznek, porckopásra lehet gyanakodni.

 

Amennyiben Ön is a fenti tüneteket észleli, forduljon orvoshoz!

 

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 03. 27.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás szövődményei

A teherviselő ízületekre (pl. csípő, térd) szükségünk van sétáláskor, leüléskor, felkeléskor és megannyi egyszerű tevékenység elvégzésekor, így egészséges ízületek nélkül bátran állíthatjuk, hogy nehezen boldogulnánk. Minden hétköznapi tevékenységünkhöz nélkülözhetetlenek, éppen ezért a porckopás is leginkább ezeken a területeken alakul ki, elsősorban idősebb korban.

Olvasson tovább...

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com