A porckopás szövődményei

A teherviselő ízületekre (pl. csípő, térd) szükségünk van sétáláskor, leüléskor, felkeléskor és megannyi egyszerű tevékenység elvégzésekor, így egészséges ízületek nélkül bátran állíthatjuk, hogy nehezen boldogulnánk. Minden hétköznapi tevékenységünkhöz nélkülözhetetlenek, éppen ezért a porckopás is leginkább ezeken a területeken alakul ki, elsősorban idősebb korban.

A porckopás (artrózis) fájdalmas tüneteinek (pl. ízületi fájdalom, duzzanat, merevség) enyhítésére kezdetben konzervatív kezelést javasolnak, azaz gyógyszerekkel és fizioterápiás kezelésekkel próbálják enyhíteni a fájdalmat, javítani a mozgáskoordinációt és lassítani a porc kopását. Sok betegnél azonban a konzervatív kezelés hatástalannak bizonyul, ezért olyan szövődményekkel találják szemben magukat, amikor elgondolkoznak a porckopás műtétes kezelésén, többek között a protézis beültetésén. Melyek ezek?

Ízületi gyulladás

A porckopás ízületi gyulladást okozhat, ami jelentkezhet krónikus vagy heveny formában. Az érintett ízület ilyenkor kipirosodik, bedagad és fájdalmas, de akár kismértékű mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

Kezelési lehetőség: Az enyhe és közepesen súlyos fájdalom és gyulladás kezelése nem-szteroid gyulladásgátlókkal történik, emellett fontos az érintett testrész pihentetése. Már ekkor el kell kezdeni a porcvédő szerek kúraszerű alkalmazását, mert csak így csökkenthető a porckopás okozta fájdalom és gyulladás mellett a porckopásos folyamat előrehaladása és javítható a térdízület mozgása hosszú távon. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg gristályos (stabilizált) gükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!

Krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom a leggyakrabban jelentkező szövődménye a porckopásnak. Míg kezdetben csak enyhébb tüneteket tapasztal a beteg (eleinte azt is csak esténként), később már állandó fájdalomtól szenvedhet.

Kezelési lehetőség: Ha a klasszikus fájdalomcsillapítók már nem hatnak, orvosa javaslatára időnként az ízületi résbe szteroid injekciókat adhatnak, ami csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást.

Depresszió

A porckopás - az állandó fájdalomérzet és frusztráció miatt – hosszú távon fokozza a depresszió kialakulásának esélyét.

Kezelési lehetőség: Ilyen esetekben a porckopás kezelésére indokolt lehet az antidepresszív szerek (különösen a triciklus antidepresszívumok) alkalmazása, ugyanis csökkenteni tudják a krónikus fájdalmat.

Alvásproblémák

A porckopásból eredő állandó fájdalom miatt az alvászavar kialakulásának esélye is megnő, amelynek következtében csökken az alkalmazkodóképesség, a munkateljesítmény és egyre kifejezettebbé válik az ingerlékenység. Tartósan kimerült állapotban fokozódik az egyéb betegségek és a szellemi leépülés kialakulásának kockázata.

Kezelési lehetőség: A porckopásból adódó alvásproblémák kezelésére leggyakrabban a fent említett antidepresszív szereket alkalmazzák.

Mozgáskorlátozottság

Amennyiben az artrózis folyamatának során a porc teljesen eltűnik, a fájdalom újból megjelenik, magától csak az ízület teljes összecsontosodása esetén szűnik meg, addig pedig súlyos mozgáskorlátozottság alakulhat ki, amely jelentősen rontja az életminőséget.

Kezelési lehetőség: Súlyosabb esetben ízületi protézis beültetésére van szükség, ezzel csökkenthető a mozgáskorlátozottság és a fájdalom.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

Hogyan alkalmazza a Dona gyógyszercsaládot?

A Dona termékek többféle kiszerelésben érhetők el. A Dona szedése a kiszereléstől függ. Az adagolás az alábbiaknak megfelelően ajánlott…  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com