A porckopás szövődményei

A teherviselő ízületekre (pl. csípő, térd) szükségünk van sétáláskor, leüléskor, felkeléskor és megannyi egyszerű tevékenység elvégzésekor, így egészséges ízületek nélkül bátran állíthatjuk, hogy nehezen boldogulnánk. Minden hétköznapi tevékenységünkhöz nélkülözhetetlenek, éppen ezért a porckopás is leginkább ezeken a területeken alakul ki, elsősorban idősebb korban.

A porckopás (artrózis) fájdalmas tüneteinek (pl. ízületi fájdalom, duzzanat, merevség) enyhítésére kezdetben konzervatív kezelést javasolnak, azaz gyógyszerekkel és fizioterápiás kezelésekkel próbálják enyhíteni a fájdalmat, javítani a mozgáskoordinációt és lassítani a porc kopását. Sok betegnél azonban a konzervatív kezelés hatástalannak bizonyul, ezért olyan szövődményekkel találják szemben magukat, amikor elgondolkoznak a porckopás műtétes kezelésén, többek között a protézis beültetésén. Melyek ezek?

Ízületi gyulladás

A porckopás ízületi gyulladást okozhat, ami jelentkezhet krónikus vagy heveny formában. Az érintett ízület ilyenkor kipirosodik, bedagad és fájdalmas, de akár kismértékű mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

Kezelési lehetőség: Az enyhe és közepesen súlyos fájdalom és gyulladás kezelése nem-szteroid gyulladásgátlókkal történik, emellett fontos az érintett testrész pihentetése. Már ekkor el kell kezdeni a porcvédő szerek kúraszerű alkalmazását, mert csak így csökkenthető a porckopás okozta fájdalom és gyulladás mellett a porckopásos folyamat előrehaladása és javítható a térdízület mozgása hosszú távon. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg gristályos (stabilizált) gükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!

Krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom a leggyakrabban jelentkező szövődménye a porckopásnak. Míg kezdetben csak enyhébb tüneteket tapasztal a beteg (eleinte azt is csak esténként), később már állandó fájdalomtól szenvedhet.

Kezelési lehetőség: Ha a klasszikus fájdalomcsillapítók már nem hatnak, orvosa javaslatára időnként az ízületi résbe szteroid injekciókat adhatnak, ami csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást.

Depresszió

A porckopás - az állandó fájdalomérzet és frusztráció miatt – hosszú távon fokozza a depresszió kialakulásának esélyét.

Kezelési lehetőség: Ilyen esetekben a porckopás kezelésére indokolt lehet az antidepresszív szerek (különösen a triciklus antidepresszívumok) alkalmazása, ugyanis csökkenteni tudják a krónikus fájdalmat.

Alvásproblémák

A porckopásból eredő állandó fájdalom miatt az alvászavar kialakulásának esélye is megnő, amelynek következtében csökken az alkalmazkodóképesség, a munkateljesítmény és egyre kifejezettebbé válik az ingerlékenység. Tartósan kimerült állapotban fokozódik az egyéb betegségek és a szellemi leépülés kialakulásának kockázata.

Kezelési lehetőség: A porckopásból adódó alvásproblémák kezelésére leggyakrabban a fent említett antidepresszív szereket alkalmazzák.

Mozgáskorlátozottság

Amennyiben az artrózis folyamatának során a porc teljesen eltűnik, a fájdalom újból megjelenik, magától csak az ízület teljes összecsontosodása esetén szűnik meg, addig pedig súlyos mozgáskorlátozottság alakulhat ki, amely jelentősen rontja az életminőséget.

Kezelési lehetőség: Súlyosabb esetben ízületi protézis beültetésére van szükség, ezzel csökkenthető a mozgáskorlátozottság és a fájdalom.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

« Vissza a kezdőlapra

Porckopás a vállban

A váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé (mint a térd vagy a csípő), ezért lényegesen ritkábban fordul elő a vállízület kopása, mint a nagyobb ízületekben. Leggyakrabban reggeli vállfájdalom, terhelési fájdalom, és a váll mozgathatóságának beszűkülése esetén gondolhatunk a vállízület porckopására.

Olvasson tovább...

Tények az ízületi gyulladásról

Általános tévhit, hogy az ízületi gyulladás kizárólag az idős emberek betegsége, az alattomos kór ugyanis nem válogat. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk porcaink, és ízületeink egészségét. A következő hasznos információkkal, és egy kis odafigyeléssel csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.