A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A csípőízület kopása

A csípőízületi kopásnak két fő formáját különböztetjük meg: elsődleges kopás alatt azt értjük, amikor az életkor előrehaladtával, a sejtek öregedése következtében alakul ki a degeneráció. A másodlagosan kialakuló csípőízületi kopás esetében gyermek- vagy felnőttkori csípőízületi betegség tehető felelőssé (pl. csípőficam).

 

A fájdalom mindkét esetben jelentkezhet mélyen a csípőben, a lágyékhajlatban, de felléphet a keresztcsont tájékán is, és a térdbe is lesugározhat. A betegek fő panasza a csípő fájdalma, mozgáskorlátozottsága, és az ebből következő sántítás.

 

A vállfájdalom okai

A vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé, mint például a térd vagy a csípő. Kisugárzó fájdalmat okozhat viszont a nyaki gerinc kopásos elváltozása. Ekkor a fájdalom a fej mozgatásakor erősödik. Különösképpen akkor, ha az érintett oldal fele fordítjuk, vagy az ellenoldal fele billentjük a fejet.

 

A gerinc sem marad érintetlen

A gerincet felépítő csigolyák között porckorongok vannak. Ha a csigolyák közötti porckorong veszít a rugalmasságából, akkor kevésbé tud ellenállni a külső behatásoknak és lelapul. Ezért van az, hogy a reggeli testmagasságunk akár 2 cm-el is magasabb lehet, mint az esti. Porckopás esetén azonban a sejtek már nem tudnak regenerálódni éjszaka sem. Ha a gerinc felső, nyaki szakasza érintett, a fájdalom a vállakban és a karokban észlelhető. Amennyiben a háti rész érintett, a fájdalom a mellkasfalban jelentkezik, az ágyéki gerinc kopása során pedig derékfájdalom lehet az árulkodó tünet.

 

Térdízületi kopás a leggyakoribb

A mozgásszervi betegségeknél a térd a leggyakrabban érintett. Különösen igaz ez a túlsúlyosokra, akiknél a felhalmozódott kilók pluszterhelésnek teszik ki a térdízületeket. Ilyenkor a térdelés és a lépcsőn járás szinte kibírhatatlan fájdalmat okoz. A térd mozgatásakor a beteg úgy érezheti, „recsegnek-ropognak”, vagy elakadnak az ízületei. 

 

A kézízületek kopása

A kéz ízületeinek kopása leggyakrabban a körömpercben és az alatta lévő ujjperc közötti ízületben jelentkezik. A kopással együtt jár a kéz kisízületeinek eldeformálódása, az ízület ropogása, az ujjak elgörbülése, és fájdalmas csomók megjelenése is. A porcok kopása miatt ugyanis a csontok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, a csontfelszín szerkezetében is elváltozások jönnek létre, a csontszéleken a porc először túlburjánzik, majd lassan elcsontosodik.

 

Az utolsó kisízületben jelentkező ízületi merevség a kéz funkcióját lényegesen nem befolyásolja; inkább némi ügyetlenséget okoz. Ez az ügyetlenség inkább a kéz finomabb mozgásait teszi nehezebbé, mint pl. a tűbefűzést, zongorázást vagy egyéb muzsikálást. Sokkal nagyobb viszont az ügyetlenség, ha a kopás a hüvelykujj tőízületében jelentkezik. Ezt a fajta porckopást nevezzük „háziasszony betegségnek”, ekkor ugyanis a krumplihámozás, kenyérszeletelés, ruhakicsavarás is óriási fájdalmakkal jár. Az időjárás-változás pedig csak fokozza a kínokat.

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 09. 23. 

« Vissza a kezdőlapra

Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza.   

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.