A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A csípőízület kopása

A csípőízületi kopásnak két fő formáját különböztetjük meg: elsődleges kopás alatt azt értjük, amikor az életkor előrehaladtával, a sejtek öregedése következtében alakul ki a degeneráció. A másodlagosan kialakuló csípőízületi kopás esetében gyermek- vagy felnőttkori csípőízületi betegség tehető felelőssé (pl. csípőficam).

 

A fájdalom mindkét esetben jelentkezhet mélyen a csípőben, a lágyékhajlatban, de felléphet a keresztcsont tájékán is, és a térdbe is lesugározhat. A betegek fő panasza a csípő fájdalma, mozgáskorlátozottsága, és az ebből következő sántítás.

 

A vállfájdalom okai

A vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé, mint például a térd vagy a csípő. Kisugárzó fájdalmat okozhat viszont a nyaki gerinc kopásos elváltozása. Ekkor a fájdalom a fej mozgatásakor erősödik. Különösképpen akkor, ha az érintett oldal fele fordítjuk, vagy az ellenoldal fele billentjük a fejet.

 

A gerinc sem marad érintetlen

A gerincet felépítő csigolyák között porckorongok vannak. Ha a csigolyák közötti porckorong veszít a rugalmasságából, akkor kevésbé tud ellenállni a külső behatásoknak és lelapul. Ezért van az, hogy a reggeli testmagasságunk akár 2 cm-el is magasabb lehet, mint az esti. Porckopás esetén azonban a sejtek már nem tudnak regenerálódni éjszaka sem. Ha a gerinc felső, nyaki szakasza érintett, a fájdalom a vállakban és a karokban észlelhető. Amennyiben a háti rész érintett, a fájdalom a mellkasfalban jelentkezik, az ágyéki gerinc kopása során pedig derékfájdalom lehet az árulkodó tünet.

 

Térdízületi kopás a leggyakoribb

A mozgásszervi betegségeknél a térd a leggyakrabban érintett. Különösen igaz ez a túlsúlyosokra, akiknél a felhalmozódott kilók pluszterhelésnek teszik ki a térdízületeket. Ilyenkor a térdelés és a lépcsőn járás szinte kibírhatatlan fájdalmat okoz. A térd mozgatásakor a beteg úgy érezheti, „recsegnek-ropognak”, vagy elakadnak az ízületei. 

 

A kézízületek kopása

A kéz ízületeinek kopása leggyakrabban a körömpercben és az alatta lévő ujjperc közötti ízületben jelentkezik. A kopással együtt jár a kéz kisízületeinek eldeformálódása, az ízület ropogása, az ujjak elgörbülése, és fájdalmas csomók megjelenése is. A porcok kopása miatt ugyanis a csontok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, a csontfelszín szerkezetében is elváltozások jönnek létre, a csontszéleken a porc először túlburjánzik, majd lassan elcsontosodik.

 

Az utolsó kisízületben jelentkező ízületi merevség a kéz funkcióját lényegesen nem befolyásolja; inkább némi ügyetlenséget okoz. Ez az ügyetlenség inkább a kéz finomabb mozgásait teszi nehezebbé, mint pl. a tűbefűzést, zongorázást vagy egyéb muzsikálást. Sokkal nagyobb viszont az ügyetlenség, ha a kopás a hüvelykujj tőízületében jelentkezik. Ezt a fajta porckopást nevezzük „háziasszony betegségnek”, ekkor ugyanis a krumplihámozás, kenyérszeletelés, ruhakicsavarás is óriási fájdalmakkal jár. Az időjárás-változás pedig csak fokozza a kínokat.

(Kósa-Boda Veronika, Dr. Lesznyák Judit)

2013. 09. 23. 

« Vissza a kezdőlapra

Dona sportolóknak

A sportolók számára különösen fontos az ízületek megfelelő védelme. A folyamatos terhelés és a sorozatos mikrotraumák könnyen károsíthatják a térdek porcborítását. A glükózamin-szulfátot tartalmazó Dona hatékonyan segít a sportolás okozta, ízületi megterhelést követő porckopás negatív hatásain.  

Olvasson tovább...

Porckopásra gyanakszik? Ezekre a tünetekre figyeljen!

Az ízületi porckopás és a különböző időskori mozgásszervi betegségek ma már népbetegségnek számítanak. 40 év felett szinte mindenki ismeri a kellemetlen, nyilalló tüneteket, amelyek megnehezítik a hétköznapokat. Legtöbben azonban azt sem tudják, hogy miért fáj minden apró mozdulat. Mikor kell porckopásra gyanakodni?  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com