A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

A porckopás tüneteinek kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, melyekkel a fájdalom csökkenthető, az ízület mozgásképessége javítható és a porclebontás folyamata lassítható.  Melyek ezek?

Fájdalomcsillapítási lehetőségek

  • Helyi fájdalomcsillapítók: A porckopással járó fájdalom enyhítésére különböző krémek, zselék, kenőcsök állnak a rendelkezésünkre, melyek általában vény nélkül kaphatóak.
  • Nem-szteroid gyulladásgátlók: A porckopással járó gyulladásra nem-szteroid gyulladásgátlókat alkalmaznak, amelyek csökkentik a fájdalmat és természetesen a gyulladást is.
  • Injekciók: Az orvos javaslatára (nagyobb fájdalom esetén) az ízületi résbe adott szteroid injekciókkal is csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást.

Porcképzést elősegítő készítmények

A porckopásban szenvedő betegeknél az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Akár enyhébb, akár súlyosabb elváltozásról van szó, fontos, hogy a fájdalomcsillapítás mellett, gondoskodjon a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról. Milyen lehetőségei vannak?

  • Gyógyszer: A porckopás folyamatának lassítása porcvédő készítményekkel lehetséges. Érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor gondoskodni az ízületek védelméről, hogy megelőzzük a súlyosabb szövődmények kialakulását. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg kristályos (stabilizált) glükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!
  • Injekció: A hiarulonsav tartalmú ízületi injekciók többek között a térd-, csípő- vállízület porckopásának kezelésére alkalmazhatóak. A hatóanyagot az érintett ízületi résbe fecskendezik, ami több hétig tartó fájdalomcsökkenést, az ízületi folyadékgyülem csökkenését, és az ízületi mozgásképességének javulását eredményezheti.

Segíthetnek-e az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítőknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, azonban valóban igaz, hogy van olyan közöttük (amelyik tudományos bizonyítékkal alátámasztható), amelyek kedvezően hatnak az egészségre.

Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő forgalomba kerüljön, - a gyógyszerekkel ellentétben - nincs szükség szigorú ellenőrzésre, elég annyi, hogy a gyártó bejelenti a termék forgalomba hozatalát. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk ezekkel a készítményekkel, hiszen nincsenek mögöttük olyan alapos és tudományos vizsgálatok, mint a gyógyszerek esetében, ezért akár hamis termékek is könnyen forgalomba kerülhetnek. Ezeket a készítményeket csak megbízható helyről, például gyógyszertárból érdemes beszerezni, ahol információval is tudnak szolgálni a termékkel kapcsolatban, valamint orvosa is segíthet tanáccsal az alkalmazásukat illetően.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Árki Ildikó 

« Vissza a kezdőlapra

Tények az ízületi gyulladásról

Általános tévhit, hogy az ízületi gyulladás kizárólag az idős emberek betegsége, az alattomos kór ugyanis nem válogat. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk porcaink, és ízületeink egészségét. A következő hasznos információkkal, és egy kis odafigyeléssel csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Olvasson tovább...

Mikor szükséges a porckopás kezelése?

Az ízületi porckopás lassan előrehaladó, későbbi stádiumaiban fájdalmas betegség, mely kezelés nélkül az érintett ízület teljes tönkremenetelét, használhatatlanságát eredményezi. Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.