A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

A porckopás tüneteinek kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, melyekkel a fájdalom csökkenthető, az ízület mozgásképessége javítható és a porclebontás folyamata lassítható.  Melyek ezek?

Fájdalomcsillapítási lehetőségek

  • Helyi fájdalomcsillapítók: A porckopással járó fájdalom enyhítésére különböző krémek, zselék, kenőcsök állnak a rendelkezésünkre, melyek általában vény nélkül kaphatóak.
  • Nem-szteroid gyulladásgátlók: A porckopással járó gyulladásra nem-szteroid gyulladásgátlókat alkalmaznak, amelyek csökkentik a fájdalmat és természetesen a gyulladást is.
  • Injekciók: Az orvos javaslatára (nagyobb fájdalom esetén) az ízületi résbe adott szteroid injekciókkal is csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást.

Porcképzést elősegítő készítmények

A porckopásban szenvedő betegeknél az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Akár enyhébb, akár súlyosabb elváltozásról van szó, fontos, hogy a fájdalomcsillapítás mellett, gondoskodjon a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról. Milyen lehetőségei vannak?

  • Gyógyszer: A porckopás folyamatának lassítása porcvédő készítményekkel lehetséges. Érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor gondoskodni az ízületek védelméről, hogy megelőzzük a súlyosabb szövődmények kialakulását. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg kristályos (stabilizált) glükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!
  • Injekció: A hiarulonsav tartalmú ízületi injekciók többek között a térd-, csípő- vállízület porckopásának kezelésére alkalmazhatóak. A hatóanyagot az érintett ízületi résbe fecskendezik, ami több hétig tartó fájdalomcsökkenést, az ízületi folyadékgyülem csökkenését, és az ízületi mozgásképességének javulását eredményezheti.

Segíthetnek-e az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítőknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, azonban valóban igaz, hogy van olyan közöttük (amelyik tudományos bizonyítékkal alátámasztható), amelyek kedvezően hatnak az egészségre.

Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő forgalomba kerüljön, - a gyógyszerekkel ellentétben - nincs szükség szigorú ellenőrzésre, elég annyi, hogy a gyártó bejelenti a termék forgalomba hozatalát. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk ezekkel a készítményekkel, hiszen nincsenek mögöttük olyan alapos és tudományos vizsgálatok, mint a gyógyszerek esetében, ezért akár hamis termékek is könnyen forgalomba kerülhetnek. Ezeket a készítményeket csak megbízható helyről, például gyógyszertárból érdemes beszerezni, ahol információval is tudnak szolgálni a termékkel kapcsolatban, valamint orvosa is segíthet tanáccsal az alkalmazásukat illetően.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Árki Ildikó 

« Vissza a kezdőlapra

Porckopásra gyanakszik? Ezekre a tünetekre figyeljen!

Az ízületi porckopás és a különböző időskori mozgásszervi betegségek ma már népbetegségnek számítanak. 40 év felett szinte mindenki ismeri a kellemetlen, nyilalló tüneteket, amelyek megnehezítik a hétköznapokat. Legtöbben azonban azt sem tudják, hogy miért fáj minden apró mozdulat. Mikor kell porckopásra gyanakodni?  

Olvasson tovább...

Étkezési-táplálkozási tanácsok a porcok védelmében

Ízületeink károsodása már-már népbetegségnek számít: elsődleges formája „tarol” az időskorúak körében, némi túlzással szinte nincs olyan közöttük, akinek ne fájna rendszeresen egyik vagy másik ízülete.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com