Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózaminról számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy használata ajánlott és előnyös a térdízületi porckopás tüneteinek kezelésében. Ma már az úgynevezett kezelési protokollokban, szakmai ajánlásokban is előkelő helyen szerepel. Csakhogy a vizsgálatok különbséget tesznek a glükózamin különböző formái között: míg a glükózamin-szulfáttal kapcsolatos eredmények meggyőzőek, addig például a glükózamin-hidroklorid hatásossága mai napig kérdéseket vet fel.

Szulfát vagy hidroklorid, nem mindegy? – kérdezhetnénk joggal. Egy egyszerű példán keresztül megmutatjuk, hogy milyen különbséget jelenthet a sóforma: a nátrium-szulfátban és nátrium-kloridban is közös a nátrium, a két vegyület mégis teljesen más: előbbi a glaubersó, amit többek között hashajtásra használunk, utóbbi a konyhasó, amit pedig ételeink ízesítésére.

A gyógyszereknél a sóforma (szulfát, hidroklorid vagy más) elsősorban a felszívódásban és a hasznosulásban jelent különbséget. Egyes adatok szerint(1) a glükózamin esetében a szulfátforma hasznosulása lényegesen jobb, mint a hidrokloridé. Márpedig terápiás hatást attól várhatunk, amit a szervezet a beszedett gyógyszerből ténylegesen hasznosítani is tud.

Az Egészségügyi Világszervezet is csak a glükózamin-szulfátot ismeri el a glükózaminok közül terápiában használatosnak, abból is napi 1500 mg szedését javasolja(2).

De nemcsak arra érdemes figyelni, hogy a glükózaminok közül a szulfátot válasszuk. A Dona volt az első kereskedelmi forgalomba került glükózamin-szulfát gyógyszer, a benne található kristályos glükózamin-szulfát előállítási technológiája pedig a mai napig egyedi, és szabadalommal védett. A kristályosítás eredménye a stabilizált, megbízható hatóanyag (a nem kristályosított glükózamin-szulfát ezzel szemben bomlékony molekula).

Érdemes azt is tudni, hogy a glükózamin-szulfáttal készült eredményes klinikai vizsgálatok többségében is éppen a Rottapharm által gyártott kristályos glükózamin-szulfátot használták (mely hazánkban Dona néven vásárolható meg), a készítmény sikeres szereplése alapozta meg a hatóanyag jó hírét.

Az Arthritis Alapítvány is a kristályos glükózamin-szulfát használatát ajánlja.

Válasszon tudatosan, keresse a kristályos glükózamin-szulfátot, használja a Donát a térdízületi porckopás kezelésére!

 

(1)Reginster JY et al. The general approach to the patient with osteoarthritis: is a treatment algorithm feasible? European Congress on Osteoporosis and Osteoarthritis, Rottapharm/Madaus Lunch Symposium, April 18th 2013 Rome, Italy

(2)http://www.whocc.no/atc_ddd_index/?code=M01AX05

 

Dr. Kánai Zoltán

2014. április 22.

« Vissza a kezdőlapra

Folyadékfogyasztás és a porcok védelme

Az ízületi porckopás sokak előtt jól ismert fogalom. A problémát ismeri a derékfájósok egy része, a csípőprotézisre várók, és nem egy, korábban élsportolóként ismertté vált személy is küzd a porckopás következményeivel.

Olvasson tovább...

A porckopás gyógyszeres kezelése

A porckopásra leggyakrabban az enyhe vagy a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom hívja fel a figyelmet, ezért nyilvánvaló, hogy a legtöbb beteg ezt a panaszt szeretné először megszűntetni. Ahhoz azonban, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük, érdemes a fájdalomcsillapítás mellett, a porcképzéshez szükséges ásványi anyagokról is gondoskodnunk. 

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.