Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Miért pont kristályos glükózamin-szulfát?

A glükózaminról számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy használata ajánlott és előnyös a térdízületi porckopás tüneteinek kezelésében. Ma már az úgynevezett kezelési protokollokban, szakmai ajánlásokban is előkelő helyen szerepel. Csakhogy a vizsgálatok különbséget tesznek a glükózamin különböző formái között: míg a glükózamin-szulfáttal kapcsolatos eredmények meggyőzőek, addig például a glükózamin-hidroklorid hatásossága mai napig kérdéseket vet fel.

Szulfát vagy hidroklorid, nem mindegy? – kérdezhetnénk joggal. Egy egyszerű példán keresztül megmutatjuk, hogy milyen különbséget jelenthet a sóforma: a nátrium-szulfátban és nátrium-kloridban is közös a nátrium, a két vegyület mégis teljesen más: előbbi a glaubersó, amit többek között hashajtásra használunk, utóbbi a konyhasó, amit pedig ételeink ízesítésére.

A gyógyszereknél a sóforma (szulfát, hidroklorid vagy más) elsősorban a felszívódásban és a hasznosulásban jelent különbséget. Egyes adatok szerint(1) a glükózamin esetében a szulfátforma hasznosulása lényegesen jobb, mint a hidrokloridé. Márpedig terápiás hatást attól várhatunk, amit a szervezet a beszedett gyógyszerből ténylegesen hasznosítani is tud.

Az Egészségügyi Világszervezet is csak a glükózamin-szulfátot ismeri el a glükózaminok közül terápiában használatosnak, abból is napi 1500 mg szedését javasolja(2).

De nemcsak arra érdemes figyelni, hogy a glükózaminok közül a szulfátot válasszuk. A Dona volt az első kereskedelmi forgalomba került glükózamin-szulfát gyógyszer, a benne található kristályos glükózamin-szulfát előállítási technológiája pedig a mai napig egyedi, és szabadalommal védett. A kristályosítás eredménye a stabilizált, megbízható hatóanyag (a nem kristályosított glükózamin-szulfát ezzel szemben bomlékony molekula).

Érdemes azt is tudni, hogy a glükózamin-szulfáttal készült eredményes klinikai vizsgálatok többségében is éppen a Rottapharm által gyártott kristályos glükózamin-szulfátot használták (mely hazánkban Dona néven vásárolható meg), a készítmény sikeres szereplése alapozta meg a hatóanyag jó hírét.

Az Arthritis Alapítvány is a kristályos glükózamin-szulfát használatát ajánlja.

Válasszon tudatosan, keresse a kristályos glükózamin-szulfátot, használja a Donát a térdízületi porckopás kezelésére!

 

(1)Reginster JY et al. The general approach to the patient with osteoarthritis: is a treatment algorithm feasible? European Congress on Osteoporosis and Osteoarthritis, Rottapharm/Madaus Lunch Symposium, April 18th 2013 Rome, Italy

(2)http://www.whocc.no/atc_ddd_index/?code=M01AX05

 

Dr. Kánai Zoltán

2014. április 22.

« Vissza a kezdőlapra

Folyadékfogyasztás és a porcok védelme

Az ízületi porckopás sokak előtt jól ismert fogalom. A problémát ismeri a derékfájósok egy része, a csípőprotézisre várók, és nem egy, korábban élsportolóként ismertté vált személy is küzd a porckopás következményeivel.

Olvasson tovább...

Tények az ízületi gyulladásról

Általános tévhit, hogy az ízületi gyulladás kizárólag az idős emberek betegsége, az alattomos kór ugyanis nem válogat. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk porcaink, és ízületeink egészségét. A következő hasznos információkkal, és egy kis odafigyeléssel csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com