Jelentős különbségek a porcvédő szerek között

Ha a fájdalmas porckopásra gyógyírt keresünk, zavarba ejtően nagy választékkal találkozhatunk a patikákban. A színes dobozok forgatagában és a reklámok ígéreteinek bűvöletében könnyű eltévedni – pedig nagyon nem mindegy, mit választunk…

Jelentős különbségek a porcvédő szerek között

A fájdalmas porckopás (artrózis) a szövetek természetes öregedése miatt egyre több embert érint hazánkban. Idővel ízületeink rugalmassága csökken, a mozgás fájdalmassá válhat, a merevvé váló ízülettel egyre nehezebben indulunk útnak. Súlyosabb esetben a fájdalom állandósulhat, és már a mindennapi teendők elvégzése is komoly nehézségeket okozhat.

Szerencsére ma már van megoldás, nem kell beletörődnünk a fájdalomba.

 

A glükózamin-szulfát megfelelő szedésével sokat tehetünk ízületeink egészségéért és a panaszok enyhítéséért, ha néhány fontos dologra odafigyelünk:

-       Naponta 1500 mg glukózamin-szulfát bevitele szükséges, mert ennél kevesebbnek nincs bizonyított terápiás hatása

-       Szedje kúraszerűen a készítményt, 3 hónapig

-       És végül: nem mindegy, mit választ – a glükózamin tartalmú készítmények nem egyformák…

A közelmúltban megjelent egy áttekintő, a porcépítő készítmények használatával kapcsolatos, sok éves tapasztalatokat feldolgozó tanulmány(1),  amely meglepő eredményt hozott. Áttekintették a glükózaminnal készített összes korábbi vizsgálatot, és megállapították, hogy egy konkrét készítmény, a Dona egyértelmű javulást hozott a betegeknek a fájdalom csökkentése és az ízületi funkciók javítása terén, míg az egyéb glükózaminokkal készült vizsgálatok összességében nem tudtak bizonyított eredményt felmutatni. 

Az amerikai független szervezet által végzett tanulmány kereste a választ arra is, mi okozhatja az alapvető különbséget a Dona és a többi készítmény között. Felidézte más, korábbi vizsgálatok eredményeit is. Az egyik(2) szerint a glukózamin nem minden formája lehet hatékony, csak a glükózamin-szulfát (a néhány más készítményben előforduló glükózamin-hidrokloridot hatástalannak találta). Egy másik(3) vizsgálat pedig néhány étrend-kiegészítőként (tehát nem gyógyszerként) forgalomba hozott készítményt bevizsgálva talált olyan termékeket, amelyek kevesebb hatóanyagot tartalmaztak, mint amit a dobozán feltüntettek.

Menjen biztosra, válassza Ön is a Donát, melynek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat igazolta!

 (1)Towheed T. és mtsai: Glucosamine therapy for treating osteoarthrosis (review). The Cochrane Collaboration. The Cochrane Library 2009, Issue 4.

(2)Lara P és mtsai: Glucosamine sulphate, but not glucosamine hydrochloride, effective against osteoarthritis. Longevity Medicine Review http://www.lmreview.com/articles/view/glucosamine-sulphate-but-not-glucosamine-hydrochloride-effective-against-os/

(3)Abimbola O.Adebowale és mtsai: Analysis of Glucosamine and Chondroitin Sulfate Content in Marketed Products and the Caco-2 Permeability of Chondroitin Sulfate Raw Materials. JANA Vol. 3, No I. Spring 2000 37-44.

 

(Dr. Lesznyák Judit)

2013. 07. 02.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás nem csak a térdben jelentkezhet

A porckopás (artrózis) az időseket leggyakrabban érintő megbetegedés, egyes becslések szerint 15-20 százalékuknál jelentkezik. A leggyakoribb valóban a térdfájdalommal és járási nehezítettséggel jelentkező térdízületi kopás, ám az artrózis máshol is jelentkezhet.

Olvasson tovább...

A porckopás deformálódáshoz is vezethet

A porckopást sokan tipikusan öregkori betegségnek tartják, ám helytelen életmóddal az már igen fiatalon is kialakulhat. A legveszélyeztetettebb ízület a térdben található, ám számos más területen is kialakulhat ez a fájdalmas betegség.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com