Hogyan hat a Dona a porcokra?

A térdízületi porckopás tünetei ellen hatékony védelmet nyújtó Dona a vérkeringésen keresztül az ízületekbe is eljut, ahol az ízületi folyadékba bekerül, és kifejti pozitív hatását. Ha a részletekre is kíváncsi, olvasson tovább.

A porckopás kezdeti stádiumaiban, amikor a fájdalmak csak nagy terhelésre vagy a nap végére jelennek meg, és az ízületi porc sérülése még csak minimális, de a porcsejtek még működnek, érdemes az ízületi porc sejtközötti állományát alkotó, vagy azok termelését fokozó anyagokat bejuttatni az ízületbe. A szájon át bevihető anyagok közül a glükózamin-szulfát használatos e célra.

Hogyan és hol fejti ki hatását a glükózamin-szulfát?

A glükózamin-szulfáttal számos klinikai vizsgálatot végeztek, melyek alapján a glükózamin hatékonynak bizonyult a térdízületi porckopás kezelésében. Vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát a vérkeringésen keresztül eljut az ízületekbe, és ott az ízületi belhártyán keresztül képes az ízületi folyadékba is bejutni.

A glükózamin-szulfát serkenti a porcsejtek glükózaminoglikán és proteoglikán szintézisét, ami azt jelenti, hogy a porcsejtek sejtközötti állomány-termelése fokozódik. A porcszövet ezután nagyobb sikerrel tartja vissza a sejtközötti állományában a vizet, fokozva ezzel ellenállóképességét a nyomással, ütődésekkel szemben. 

Hogyan csökkenti a Dona az ízületi fájdalmat?

A glükózamin-szulfáttal kapcsolatos orvosi kutatásokat a térd porckopásos eseteit vizsgálva végezték. A vizsgálódások során úgy találták, hogy a térd porckopásos megbetegedésében szenvedő betegek fájdalomérzése csökkent, terhelhetősége és a térdízület mozgathatósága nőtt azon emberek esetében, akik tartósan glükózamin-szulfátot szedtek. A fájdalomcsillapító hatás pontos mechanizmusa nem tisztázott.

A sikeres klinikai kutatásokat a Dona nevű gyógyszerrel végezték, így e szer volt az első glükózamin-szulfátot tartalmazó gyógyszer, amelyet törzskönyveztek és Magyarországon is engedélyeztek a térdízületi porckopás kezelésében. Az évtizedes tapasztalatok e gyógyszer alkalmazása során arra vezettek, hogy a térdízületi porckopás gyógyszeres kezelésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a glükózamin-szulfát alkalmazását is javasolja, napi 1500 mg adagban.

Dona – recept nélkül kapható

Napjainkban számos készítményt forgalmaznak különböző gyártók ízületeink egészsége érdekében, ám klinikai vizsgálat nincs mindegyik mögött. A Dona a közelmúltban vált vényköteles készítményből a patikákban szabadon megvásárolható gyógyszerré, annak érdekében, hogy a térdízületi porckopásban szenvedő emberek vény nélkül is megvásárolhassák. A Dona hatékonyságát évtizedes tapasztalat is alátámasztja, amely magyar betegek ezrei esetében is megmutatkozott.

(Kirilla József, Dr. Lesznyák Judit)

2012. 12. 19.

« Vissza a kezdőlapra

Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás lassú, de az idő múlásával egyre gyorsuló folyamat, melyen csak addig lehet változtatni, amíg még ízületi porc létezik. Könnyen belátható, hogy a porckopás kezelése legkönnyebben a kezdeti stádiumokban valósítható meg. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Az alábbiakból megtudhatja.      

Olvasson tovább...

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.