Hogyan alkalmazza a Dona gyógyszercsaládot?

A Dona termékek többféle kiszerelésben érhetők el. A Dona szedése a kiszereléstől függ. Az adagolás az alábbiaknak megfelelően ajánlott…

 

A Dona glukózamin szulfátot tartalmazó készítmény többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk, alábbi cikkünkben ebben kívánunk segítséget nyújtani. A lenti tényezők mérlegelése mellett tanácsos, hogy kezelőorvosával is egyeztessen a készítmény szedésével kapcsolatban.

A Dona adagolása

  • 750 mg filmtabletta: napi 2x1 tabletta, étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül bevehető.
  • 1500 mg por belsőleges oldathoz: napi 1 alkalommal, egy pohár vízben feloldva fogyassza el, étkezés közben.
  • 250 mg kapszula: napi 3x2 kapszula, étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül bevehető.

Akármelyik formát is választja, fontos, hogy kúraszerűen alkalmazza a Dona készítményt, napi összesen 1500 mg adagban, 3 hónapon keresztül. Ezután 2 hónap szünetet tartva lehet újabb kúrába kezdeni. Amennyiben ízületi panaszai nem szűnnek meg, vagy nem javulnak lényegesen a Dona-kúra végére, feltétlenül forduljon orvoshoz panaszaival!

A Dona lehetséges mellékhatásai

A Dona valamennyi formájának szedése közben jelentkező mellékhatások általában enyhék és átmeneti jellegűek. Leggyakoribb mellékhatásai a puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalmak, fejfájás, hányinger, álmosság. Ritkábban viszketés, bőrkiütések jelentkezhetnek mellékhatásként. A súlyos allergiás reakció nagyon ritka.  Nem szedhető a Dona kagylóallergia esetén.

Asztmás betegek esetében a Dona esetleg ronthatja a légzésfunkciót, mely mellékhatás ritka és múló szokott lenni. Laktózt a tabletta és a por nem tartalmaz, így ezeket a kiszereléseket tejcukor intoleranciában szenvedők is szedhetik.

Kumarin típusú véralvadásgátlók egyidejű szedésekor óvatosság szükséges, mert a véralvadást ilyen esetben a Dona néha befolyásolhatja. Ezért a Dona-kúra előtt és után a véralvadást ellenőriztetni kell.

Terhesség és szoptatás időszakában, továbbá 18 éves kor alatt a Dona nem alkalmazható, mert várandós kismamák esetében és gyerekeken a készítményt nem próbálták ki.

« Vissza a kezdőlapra

Mikor szükséges a porckopás kezelése?

Az ízületi porckopás lassan előrehaladó, későbbi stádiumaiban fájdalmas betegség, mely kezelés nélkül az érintett ízület teljes tönkremenetelét, használhatatlanságát eredményezi. Mivel az ember életében a mozgásképesség nagyon fontos, az ízületi porckopást minden esetben kezelni kell annak érdekében, hogy a fájdalommentes mozgásképességet fenntartsuk.  

Olvasson tovább...

Mi a porckopás?

A porckopás kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük. A porckopás általában fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, előrehaladott esetben eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben mozgásnehezítettségét, végső esetben használhatatlanságát okozza.   

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.