Hogyan alkalmazza a Dona gyógyszercsaládot?

A Dona termékek többféle kiszerelésben érhetők el. A Dona szedése a kiszereléstől függ. Az adagolás az alábbiaknak megfelelően ajánlott…

 

A Dona glukózamin szulfátot tartalmazó készítmény többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk, alábbi cikkünkben ebben kívánunk segítséget nyújtani. A lenti tényezők mérlegelése mellett tanácsos, hogy kezelőorvosával is egyeztessen a készítmény szedésével kapcsolatban.

A Dona adagolása

  • 750 mg filmtabletta: napi 2x1 tabletta, étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül bevehető.
  • 1500 mg por belsőleges oldathoz: napi 1 alkalommal, egy pohár vízben feloldva fogyassza el, étkezés közben.
  • 250 mg kapszula: napi 3x2 kapszula, étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül bevehető.

Akármelyik formát is választja, fontos, hogy kúraszerűen alkalmazza a Dona készítményt, napi összesen 1500 mg adagban, 3 hónapon keresztül. Ezután 2 hónap szünetet tartva lehet újabb kúrába kezdeni. Amennyiben ízületi panaszai nem szűnnek meg, vagy nem javulnak lényegesen a Dona-kúra végére, feltétlenül forduljon orvoshoz panaszaival!

A Dona lehetséges mellékhatásai

A Dona valamennyi formájának szedése közben jelentkező mellékhatások általában enyhék és átmeneti jellegűek. Leggyakoribb mellékhatásai a puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalmak, fejfájás, hányinger, álmosság. Ritkábban viszketés, bőrkiütések jelentkezhetnek mellékhatásként. A súlyos allergiás reakció nagyon ritka.  Nem szedhető a Dona kagylóallergia esetén.

Asztmás betegek esetében a Dona esetleg ronthatja a légzésfunkciót, mely mellékhatás ritka és múló szokott lenni. Laktózt a tabletta és a por nem tartalmaz, így ezeket a kiszereléseket tejcukor intoleranciában szenvedők is szedhetik.

Kumarin típusú véralvadásgátlók egyidejű szedésekor óvatosság szükséges, mert a véralvadást ilyen esetben a Dona néha befolyásolhatja. Ezért a Dona-kúra előtt és után a véralvadást ellenőriztetni kell.

Terhesség és szoptatás időszakában, továbbá 18 éves kor alatt a Dona nem alkalmazható, mert várandós kismamák esetében és gyerekeken a készítményt nem próbálták ki.

« Vissza a kezdőlapra

A porckopás deformálódáshoz is vezethet

A porckopást sokan tipikusan öregkori betegségnek tartják, ám helytelen életmóddal az már igen fiatalon is kialakulhat. A legveszélyeztetettebb ízület a térdben található, ám számos más területen is kialakulhat ez a fájdalmas betegség.  

Olvasson tovább...

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok

Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó vagy éppen szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat

Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150. Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com